Verplicht verzekeren: welke zijn nu nodig?
Welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht? Er zijn heel verzekeringen die je kan afsluiten, maar sommige verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten in Nederland en bij sommige verzekeringen ligt de keuze bij jouzelf. Een reisverzekering of een inboedelverzekering zijn verzekeringen waarbij je die keuze hebt, maar je hebt bijvoorbeeld ook je zorgverzekering en een WA-verzekering voor je auto die verplicht zijn om af te nemen. Maar wat moet je nou nog meer verplicht verzekeren en waar moet je allemaal opletten?
Waarom moet je verzekeringen verplicht afsluiten?
Stel dat je net een nieuwe smartphone gekocht hebt en dat je die per ongeluk laat vallen of misschien gebeurt er iets wat je zelf niet in de hand hebt, want je fiets kan namelijk ook opeens gestolen worden. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar de kosten bij dit soort situaties vallen vaak nog best mee, zelfs als je daar niet verzekerd voor bent.
Maar er zijn ook situaties of producten die een hogere waarden hebben en dan kunnen de kosten flink oplopen, iets wat je kan voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn dat je bijvoorbeeld ernstig ziek kan worden en dat je vele ziekenhuisbehandelingen moet betalen, dit zijn vaak behandelingen die niet in je basisverzekering zitten. Dat laatste is verplicht voor iedereen die woonachtig is in Nederland. Dit is om jezelf, maar ook andere te beschermen tegen de risico dat je wellicht grote financiële kosten als gevolg hebt.
De verplichte verzekeringen
Wat je net al had gelezen en wat je waarschijnlijk wel weet, is dat het nemen van een basis zorgverzekering verplicht is voor alle inwoners van Nederland. Met de basisverzekering ben je onder andere verzekerd voor geneeskundige zorg, ziekenhuisopname, geneesmiddelen en voor kraamzorg, Naast het afnemen van de basisverzekering kan je ook nog kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Iets wat niet met zorg te maken heeft, maar wat wel verplicht is is het hebben van een WA- verzekering op je auto.
Verschillende dekking
Een WA-verzekering dekt namelijk de schade die je veroorzaakt aan andere voertuigen of personen. Dit kan je ook weer aanvullen om verzekerd te zijn met schade aan je eigen auto. En als laatste wat verplicht is, is een woonhuisverzekering. Beschik je over een hypotheek bij je woning? Dan moet je van je hypotheekverstrekker ook een brandverzekering oftewel anders genoemd een opstalverzekering of woonhuisverzekering afnemen. Dit komt omdat je huis het onderpand is van de bank, want mocht je huis afbranden, dan zou je je hypotheek moeten doorbetalen. Door het verplicht stellen van zo’n brandverzekering, is de bank er zeker van dat het huis kan worden opgebouwd nadat het wellicht is afgebrand. Je kunt hier goed zo'n opstalverzekering vergelijken voor een voordelige keuze.
Verplicht verzekeren en keuzevrijheid
Ondanks bovenstaande verplichte verzekeringen, heb je ook veel keuzevrijheid in het afnemen van andere verzekeringen. Lees je daarom goed in met een van deze boeken uit de top 10 over verzekeren. Naast het kiezen van je verzekeringen mag je ook zelf bepalen bij welke verzekeringsmaatschappij je dat wilt afsluit. In dat laatste geval moet je er wel op letten dat de verzekering:
- helemaal aansluit op jouw persoonlijke situatie
- goede voorwaarden heeft
- de juiste en lage premie biedt.
Bespaartip
Een bespaartip hierbij is: breng je verzekeringen allemaal onder bij één verzekeringsmaatschappij, want hoe meer verzekeringen je hebt bij een maatschappij, hoe meer kans je hebt om een korting te krijgen.
[Foto verplicht verzekeren :] Van Nikita Nikitin via Pexels.
27-03-2022 Deel