Zo kan je je woning voordelig verduurzamen
Meer en meer wordt het verduurzamen van een woning aangeraden. Het grootste nadeel hierbij is dat dit best wat geld kan kosten. Een deel daarvan wordt gesponsord of je kunt er steun voor aanvragen bij de gemeente of overheid, maar het grootste gedeelte komt bij de de woningeigenaren zelf terecht. Verduurzamen zelf kan op allerlei manieren, welke hiervan het beste past bij je woning, kan van allerlei dingen afhangen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op het dak, of juist te gaan voor het isoleren van de woning om zo minder warmte kwijt te raken. ZoWoonJe.nl bekijkt hoe verduurzamen voordelig kan.
Waarom isoleren we het huis?
Om geld te besparen en te werken aan de duurzaamheid van de woning, is het handig om te beginnen met wat je al hebt. Wanneer we in de winter de verwarming goed opstoken, willen we natuurlijk niet al deze warmte weer kwijtraken. Wanneer dit wel gebeurt, blijf je maar stoken en is dat slecht voor zowel de portemonnee als het milieu. Door een goede isolatie kan je dit tegengaan en dus ook gas besparen. De drie meest voorkomende vormen van isolatie zijn vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, waarbij spouwmuurisolatie het meeste oplevert in een woning.
De toegevoegde waarde van zonnepanelen
Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te plaatsen op het dak van je huis, kan dit helpen bij de opwekking van energie. In tegenstelling tot vele andere manieren van energieopwekking, vervuilen zonnepanelen de lucht niet door het uitstoten van schadelijke stoffen. Daarnaast kunnen de goede zonnepanelen tot wel 50 jaar meegaan, met een theoretisch rendement van ongeveer 0.6 procent afname per jaar. Dit is natuurlijk verschillend wanneer je in de zomer of in de winter kijkt, en afhankelijk van naar welke kant je dak met zonnepanelen gericht staat. In theorie geldt, hoe meer zon erop kan vallen, hoe meer je kan besparen op de energiekosten. Op zonnepanelen-info.nl lees je meer onafhankelijke tips en kan je prijzen vergelijken.
Groene daken in de stad
Het hebben van een groen dak zorgt voor een gezondere leefomgeving, het helpt immers bij het klimaat. Hierom geven veel gemeentes een bepaalde subsidie voor de aanleg ervan. Een groen dak is een meestal plat of hellend dak, waar vervolgens begroeiing op geplaatst wordt. Dit kan gras, mos of kleine vetplantjes zijn en in sommige gevallen wordt er zelfs gebruik gemaakt van bomen of struiken. De aankoopkosten van een groen dak kunnen erg hoog oplopen, maar daarentegen gaat het wel veel langer mee dan een ‘normaal’ dak. Dit betekend dat het op de lange termijn kostenbesparend is. Bekijk hier de verschillende materialen voor je groen dak en begin, dat kan ook gewoon stap voor stap.
Subsidie voor verduurzaming
Als je als particulier besluit om je woning te gaan verduurzamen, kan je hiervoor subsidie aanvragen bij de overheid. Deze vorm van subsidie is de ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. De verschillende voorwaarden die hierbij gelden, zijn te checken op de website van de rijksoverheid, maar de ISDE kan onder andere worden ingezet voor:
- isolatiemaatregelen
- een zonneboiler
- een warmtepomp of
- een aansluiting op het warmtenet.
In 2022 is deze ISDE-subsidie voor een (hybride) warmtepomp of isolatieboiler maar ook voor isolatiemaatregelen zelfs met 50% verhoogd!
Dit zijn de doelgroepen, sta je erbij?
Sinds april 2021 is het ook mogelijk om als VvE (Vereniging van Eigenaren) een subsidieregeling aan te vragen, die gebruikt kan worden voor energieadvies, een meerjaren onderhoudsplan of energiebesparende maatregelen.
[Foto Woning voordelig verduurzamen :] Hoofdvisual van Udi via Pexels | Illustratie van Rijksoverheid via ISDE.
30-03-2022 Deel