berekenen spaarvarken winkelwagen
De voordelen van een elektrische auto

De voordelen van een elektrische auto

Er worden steeds meer elektrische auto’s geproduceerd en mensen worden steeds meer gestimuleerd om elektrisch te gaan rijden. Dit wordt onder andere gedaan omdat er steeds meer bekend wordt over de impact van de grote hoeveelheden CO2 die wordt uitgestoten. Een van de manieren waarop mensen worden gestimuleerd om te kiezen voor een elektrische auto is door subsidies. Het is voor particulieren namelijk mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een elektrische auto. Er zit echter wel een maximum aan het bedrag wat hiervoor beschikbaar is waardoor niet iedereen gebruik van zal kunnen maken van deze subsidie. Lees hier meer over de voordelen van een elektrische auto

De voordelen van een elektrische auto Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Een van de grote voordelen van elektrisch rijden is dat dit veel beter is voor het milieu. Dit komt deels doordat er minder CO2 wordt uitgestoten tijdens het rijden. Ook tijdens de productie van elektrische auto’s vindt er over het algemeen minder CO2 uitstoot plaats. Daarnaast heeft dit ook te maken met het feit dat er geen uitstoot is van schadelijke stoffen. Denk hierbij onder andere aan fijnstof maar ook aan stikstofoxiden. Een optie om het rijden op elektriciteit nog milieuvriendelijker te maken is door de auto op te laden met groene stroom. Deze groene stroom kun je zelf opwekken met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen welke weer onderdeel zijn van een duurzame woning.

kosten elektrische auto De kosten voor de aanschaf van een elektrische auto

Het rijden van een elektrische auto heeft ook financiële voordelen. Dit begint al met de aanschaf van een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn een stuk duurder dan benzine auto's maar er zijn wel een aantal dingen waardoor de kosten iets lager worden.

Bijtelling

Om te beginnen betaal je voor een elektrische auto een lager percentage bijtelling dan voor een benzineauto.

BPM

Daarnaast betaal je voor een elektrische auto ook geen BPM. Dit is een belasting waarvan het bedrag hoger of lager zal zijn afhankelijk van de CO2 uitstoot van een auto.

Zakelijk elektrisch rijden

Wanneer je ervoor kiest om de auto zakelijk te rijden komen hier nog een aantal voordelen bij:

electrisch rijden geld besparen

variabele kosten elektrisch Er zijn minder variabele kosten

Ook wanneer je de auto eenmaal hebt aangeschaft zijn er enkele financiële voordelen.

Onderhoud

De motoren die worden gebruikt voor elektrische auto’s zijn namelijk een stuk minder gevoelig voor slijtage waardoor je minder onderhoudskosten hebt. In dit jaarlijkse onderzoek autokosten van de Consumentenbond blijkt dat de onderhoudskosten voor een elektrisch vervoermiddel zo maar de helft van een vergelijkbare brandstofauto bedragen.

Verbruik

Wat ook een groot voordeel is is dat elektriciteit een stuk goedkoper is dan benzine en diesel. Afhankelijk van waar je de auto oplaad kan dit tot wel de helft schelen. Hierbij is het goed om in gedachte te houden dat een oplaadpunt aan huis goedkoper zal zijn dan een openbaar oplaadpunt.

Wegenbelasting

Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting. Ondanks dat dit in de toekomst nog zou kunnen veranderen kun je hier in ieder geval de komende jaren nog van profiteren. 

De nadelen van een elektrische auto Er zijn ook nadelen

Naast de vele voordelen van een elektrische auto zijn er ook een aantal nadelen te bedenken. Door de tijd heen zijn de accu’s van elektrische auto’s steeds beter geworden. Met een elektrische auto kun je echter nog steeds minder ver rijden dan met een auto die rijdt op benzine of diesel. Hierbij komt ook nog eens kijken dat het opladen van zo’n accu een lange tijd kan duren. Ondanks dat de elektrische auto steeds populairder wordt zijn er ook nog steeds niet overal oplaadpunten aanwezig. Tenslotte zijn elektrische auto’s dus een stuk duurder dan benzine auto’s. Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om een elektrische auto aan te schaffen.

Meer hier andere artikelen over besparend vervoer >>

[Foto's De voordelen van een elektrische auto via Pexels:] Hoofdvisual van Gustavo Fring | Inzet van Mike.

07-04-2022

Tags: Elektrische auto Vervoer Auto Duurzaamheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl