berekenen spaarvarken winkelwagen
10x Besparen en goed voor het milieu

10x Besparen en goed voor het milieu

[Gastbijdrage:] Er bestaan allerlei communities waar mensen met elkaar netwerken over gezamenlijke interesses. Als je er aan meedoet of lid van wordt, kan je er informatie delen, vragen stellen en beantwoorden. Dit kan ook in de bekende groepen van Facebook. Zo vind je in de nuttige Facebookgroep Besparen tips veel persoonlijke tips om te besparen en delen leden er leuke kortingen, aanbiedingen en gratis producten. Ook deze community groeit als vanzelf, is openbaar en mensen helpen elkaar, in dit geval om te besparen. In de groep vroeg Cor Oudshoorn om onderstaande originele tips te delen die het leven een stuk goedkoper maken én het milieu sparen. Oftewel tien keer besparen en goed voor het milieu! 

Afwasmachine halve tablet 1. Afwasmachine

Doe de tabletten voor de afwasmachine door de helft. Een halve tablet is meer dan genoeg om de vaat goed schoon te krijgen en veel beter voor vaatwasmachine en het milieu. Geen glansmiddel gebruiken is ook nog eens veel beter voor het milieu.

Afwasmiddel 2. Afwasmiddel

Afwasmiddel wordt overal voor gebruikt. Je vult uit een voordelige 1000ml fles een kleine lege fles voor de helft met water. De rest vul je aan met geconcentreerd afwasmiddel. Je hebt het meestal niet geconcentreerd nodig. Ook dat is 50% besparing en beter voor het milieu!

Afwas besparen en goed voor het milieu

koud water schoonspoelen 3. Met koud water schoonspoelen

Als je met koud water schoon spoelt dan hoeft de ketel niet aan te slaan en dat scheelt veel energie. Het vet in de borden verwijder je eerst met keukenpapier en daarna spoel je de borden met een beetje verdund afwasmiddel met koud water schoon (nooit met warm). Heb je het met koud water opgelost dan blijft het doorlopen. Vetten die je met warm water oplost, kunnen weer stollen in de koude afvoerbuis.

koud water 4. Altijd koud water gebruiken

Gebruik altijd koud water, behalve natuurlijk als je doucht of de ramen doet. Dus voor je handen en zelfs de scheerbeurt. Zo hoeft de kachel niet steeds aan te slaan dat scheelt veel energie.

Douchen 5. Douchen

Douchen is elke dag dan wel heel lekker, maar niet nodig. Voor je huid is het sowieso niet goed om dagelijks met veel badschuim je huid onnodig te ontvetten. Het is beter 2x in de week kort te douchen met weinig schuim dat scheelt veel energie, zeker met een van deze waterbesparende douchkoppen.

Tussendeuren dicht 6. Tussendeuren dicht

Hou alle deuren en schuifdeuren van de ene naar de andere ruimte zoveel mogelijk dicht. Anders loopt er altijd warmte naar de iets koudere ruimte. Dit scheelt veel energie!

Boven niets verwarmen 7. Boven niets verwarmen

Alle ruimtes op de bovenverdieping kan je in principe beter niet verwarmen. Dat gebeurt al vanzelf want warme lucht stijgt op. Je kunt veel lekkerder slapen in een iets koudere ruimte. Ook deze tip scheelt ook weer veel energie.

auto voordeliger 8. Met de auto voordeliger

Rij met de auto niet boven de 90 km/uur, dat kan niet iedereen, ik ook niet. Maar het levert een besparing op van 20% en dat is veel geld. Op elke 100 euro brandstof bespaar je dus maar liefst 20 euro en 100 of 106 km/uur rijden scheelt toch ook al zo'n 10%. Uiteraard is deze gedragswizjiging ook beter voor het milieu.

Vitamines voor je lichaam 9. Vitamines voor je lichaam

Het gebruik van vitamines voor je gezondheid moet nooit overdrijven. Het is veel beter als je de vitamines uit je maaltijd probeert te halen. Zo nodig, vul je een enkel tekort aan. Dat is goed voor je portemonnee en beter voor het milieu.

pijnstiller besparen 10. Neem pijnstiller niet te snel

Pijnstillers zijn in de meeste gevallen niet nodig. Toch worden pijnstillers veel gebruikt omdat het zo onschuldig lijkt. Het gebruik geeft soms zelfs hoofdpijn. Neem liever geen pijnstiller als slaapmiddel. Er is nog te weinig onderzoek geweest naar bijwerkingen van bijvoorbeeld Paracetamol op de lange duur. Minder pijnstillers nemen, bespaart geld en is gezonder en beter voor je lichaam én het milieu!

Delen '10x Besparen en goed voor het milieu' zou fijn zijn

Ook al haal je er maar een ding uit dan bespaar je al. Een nuttig bijeffect: door een of meerdere tips voor minimalistisch leven op te volgen, zullen we ook veel minder gas nodig te hebben uit Rusland. Veel succes en delen zou fijn zijn!

Besparen en goed voor het milieu kan ook met deze tips onder Huishouden >>

[Gastauteur:] Cor Oudshoorn. lid Facebook-groep Besparen tips, incl eindredactie flyer Besparen en goed voor het milieu tot deze blogvorm.
[Foto's via Pexels:] Geld van Dom J | Afwas van Vivaan Rupani.

05-04-2022

Tags: 10x Besparen en goed voor het milieu geld huishouden

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl