berekenen spaarvarken winkelwagen
Zo kun je duurzamer op vakantie en reizen

Zo kun je duurzamer op vakantie en reizen

Er zijn erg veel mensen die elk jaar of bijna elk jaar wel minstens een keer op vakantie gaan. Al deze reizen bij elkaar zorgen voor ontzettend veel CO2-uitstoot. We zijn ons tegenwoordig echter steeds meer bewust van onze impact op de aarde. Veel van deze mensen willen daarom kiezen voor een zo duurzaam mogelijke reis. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds populairder om te kiezen voor een treinreis in plaats van een vlucht. Alleen al binnen Europa zijn er onwijs veel mooie bestemmingen waardoor een vliegreis overbodig wordt. Tenslotte kun je de vakantie ook duurzamer maken door op de vakantiebestemming te kiezen voor duurzamer vervoer. Ga jij met deze tips nog duurzamer op vakantie?

trein reizen Ga met de trein op reis

Wanneer de vakantiebestemming niet heel erg ver weg is, kan je in plaats van een vlucht ook kiezen voor een treinreis. Binnen Europa zijn zo goed als alle bestemmingen met de trein te bereiken. Het is ook nog eens zo dat hier steeds meer opties bijkomen. De CO2-uitstoot van een treinreis is een stuk lager dan bij een vlucht. Wat ook meespeelt bij de duurzaamheid van een reis is de uitstoot van fijnstof. Ook hierbij geldt weer dat een treinreis voor veel minder uitstoot zorgt dan een vliegreis. Er is daarnaast ook nog een verschil in duurzaamheid tussen verschillende treinmaatschappijen.

duurzamere vlucht Kies voor een duurzamere vlucht

Het kan zo zijn dat ondanks de alternatieven het vliegtuig toch de makkelijkste en snelste optie blijft. Wanneer je met het vliegtuig reist, zijn er wel enkele manieren om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Ten eerste zijn er tegenwoordig meerdere duurzame vliegtuigmaatschappijen. Dit heeft onder andere te maken met het type vliegtuigen die de maatschappij gebruikt. Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je er ook voor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren. Dit doe je door een klein bedrag extra te betalen wat vervolgens kan worden besteedt aan een duurzaam project. Tenslotte is een vlucht zonder overstap duurzamer dan een vlucht met een overstap. Bij een vlucht met een overstap reis je namelijk vaak via een omweg en extra starten en opstijgen vervuilt meer.

duurzamer op vakantie in NL Duurzamer op vakantie dicht bij huis

De manier van reizen heeft dus een grote invloed op de duurzaamheid van een reis. Aangezien de manier van reizen in veel gevallen samenhangt met de bestemming is de bestemming ook van groot belang. Bij een verre reis zullen mensen namelijk al veel sneller kiezen voor een vliegreis. Ook is de uitstoot van een lange vliegreis hoger dan die van een kortere vliegreis. Hetzelfde geldt uiteraard voor een kortere en een langere treinreis. Voor mooie bestemmingen hoef je ook zeker niet altijd een verre reis te maken. Er zijn ook binnen Europa heel erg veel verschillende landschappen en mooie bestemmingen.

ov vakantie Maak gebruik van het openbaar vervoer

Als jij iemand bent die op vakantie vaak gebruik maakt van een huurauto dan kun je ook duurzamere opties kiezen. Zo kun je op vele plekken gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is ook gelijk een een leuke manier om de lokale bevolking beter te leren kennen. Daarnaast is het openbaar vervoer in veel gevallen ook goedkoper dan het huren van een auto of kies anders voor elektrisch rijden?. Dit geldt zeker wanneer je maar een of enkele plekken op een dag wilt bezoeken. Mocht je nou toch echt geen fan zijn van het openbaar vervoer dan kun je ook overwegen om een auto met iemand anders te delen en zo de CO2- uitstoot te verlagen.

Duurzamer op vakantie?

duurzamer op vakantie trees for all

Als je het niet al deed, ga je met deze reistips toch nog duurzamer op vakantie. Naast geld bespaar je zo zeker het milieu! Kijk anders eens naar Trees for all waar je je CO2-uitstoot met impact kunt compenseren via hun buitenlandse bosprojecten!

Meer vervoerstips om te besparen >>

[Foto Duurzamer op vakantie :] Bos van Luis del Río via Pexels | Trees for all: screenshot/uitsnede website.

 

ReizenReizen

13-05-2022

Tags: Duurzaamheid Vakantie Vervoer

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl