berekenen spaarvarken winkelwagen
Zuiniger autorijden kan met dit rijgedrag

Zuiniger autorijden kan met dit rijgedrag

Zuinig rijden kan je jaarlijks honderden euro's aan brandstof besparen, de verkeersveiligheid verbeteren en slijtage aan je voertuig voorkomen. Pas deze vijf zuinige rijtechnieken van ZoBespaarJe.nl toe om het brandstofverbruik en de kooldioxide-uitstoot van je voertuig met maar liefst 25% te verlagen. Ben je klaar voor Het Nieuwe Rijden?

Versnel auto 1. Versnel voorzichtig

Hoe harder je accelereert, hoe meer brandstof je verbruikt. In de stad kan je minder brandstof verbruiken door voorzichtig het gaspedaal in te trappen. Om zo zuinig mogelijk te zijn, neem je vijf seconden de tijd om je voertuig te versnellen tot 20 kilometer per uur vanaf een stop. Stel je een open kopje koffie voor op het dashboard. En nu niet morsen!

constanter rijden 2. Hou een constante snelheid aan

Wanneer je je snelheid mindert en weer verhoogt, verbruik je meer brandstof en geeft je meer geld uit dan nodig is. Tests hebben uitgewezen dat als je elke 18 seconden je snelheid wijzigt tussen 75 en 85 km per uur, je brandstofverbruik met 20% kan toenemen.

Overweeg om cruise control te gebruiken voor rijden op de snelweg, als de omstandigheden dit toelaten. Houd er echter rekening mee dat kleine variaties in snelheid juist goed kunnen zijn als de zwaartekracht het werk doet. Waar de verkeersdrukte het toelaat, laat je je snelheid afnemen als je bergopwaarts rijdt en pak je weer je momentum terwijl je bergafwaarts rolt.

rijstijl in de bergen

Zuiniger autorijden in verkeer 3. Anticipeer op verkeer

Kijk vooruit terwijl je rijdt om te zien wat er aan de hand is. En hou een comfortabele afstand tussen jouw auto en het voertuig voor je. Door goed te kijken naar wat voetgangers en andere auto's doen en je voor te stellen wat ze daarna gaan doen, kan je je snelheid zo constant mogelijk houden en minder brandstof verbruiken. Het is natuurlijk ook nog eens veiliger om op deze manier te rijden.

Vermijd hoge snelheden 4. Vermijd hoge snelheden

Hou je aan de snelheidslimiet en bespaar op brandstof! De meeste auto's, bestelwagens, pick-up trucks en SUV's zijn het zuinigst wanneer ze tussen de 50 en 80 km per uur rijden. Boven deze snelheidszone verbruiken voertuigen steeds meer brandstof naarmate ze sneller rijden.

Zo verbruikt een voertuig bij 120 km per uur ongeveer 20% meer brandstof dan bij 100 km per uur. Op een reis van 25 km zou deze piek in snelheid - en brandstofverbruik - slechts twee minuten van je reistijd schelen.

Uitrollen 5. Uitrollen om te vertragen

Elke keer dat je je remmen gebruikt, verspil je je voorwaartse vaart. Door vooruit te kijken hoe het verkeer zich gedraagt, kun je vaak ruim van tevoren zien wanneer het tijd is om te vertragen. Je bespaart brandstof en geld door je voet van het gaspedaal te halen en de auto uit te laten rollen om te vertragen in plaats van te remmen.

Zuiniger autorijden en meer

Hopelijk breng je deze tips consequent in de praktijk voor zuiniger autorijden. Bekijk ook eens de rijtips van het programma Het Nieuwe Rijden. Dit heeft tot doel heeft om automobilisten maar zeker ook beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te sporen tot een energie-efficiënter reis-, aankoop- én rijgedrag. Weet tot slot dat er nog veel meer mogelijk is om minder brandstof te gebruiken en je autokosten te verlagen:

Zie meer info in de categorie Vervoer >>

[Foto's Zuiniger autorijden via Pexels:] Autorijdster van Cleyton Ewerton | Bergweg van Eberhard Grossgasteiger

28-05-2022

Tags: Zuiniger autorijden Vervoer

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl