Tips om met een klein budget te koken
Het is een veel voorkomende misvatting dat je alleen gezonde maaltijden kunt eten dankzij een gevulde portemonnee. Met een goed plan kan je met een beperkt budget gewoon genieten van gezonde maaltijden. Maaltijdplanning legt echt de basis voor besparingen en wie wil er nu niet besparen op de maandelijkse uitgaven? Als je goed plant, geef je waarschijnlijk minder uit aan de boodschappen. Wist je dat je als je zonder boodschappenlijstje naar de winkel gaat, zelfs tot 40% meer kunt uitgeven? Bovendien is de kans groter dat je echt gaat koken als je een plan hebt, en we weten allemaal dat thuis koken hoe dan ook geld bespaart. ZoBespaarJe.nl geeft je daarom tien tips om met een beperkt budget te koken dankzij een goede maaltijdplanning.
10 Tips om met een klein budget te koken
Een plan kan elke vorm aannemen. In de basis is het een simpel boodschappenlijstje, maar je bespaart nog meer als er een goed maaltijdplan achter die lijst zit. Als je je vaardigheden op het gebied van zulke maaltijdplanning wil verbeteren, zijn hier onze 10 tips voor maximale besparingen op maaltijdplannen:
1. Plan altijd een maaltijd die je eerder hebt gemaakt
Probeer niet elke keer dat je kookt het wiel opnieuw uit te vinden! Elke thuiskok heeft een paar back-pocket-recepten nodig die zij goed kunnen bereiden. Daarvan weet je dan ook iedereen ze lust thuis en je niet met restanten blijft zitten. Hoe meer bekende recepten je gebruikt, hoe kleiner de kans dat je nieuwe ingrediënten voor de voorraadkast moet aanschaffen. Dus, wanneer je het dinermenu van de week opstelt, neem je minstens één maaltijd op die je kent als je broekzak. Daardoor ben je ook meer gemotiveerd om te koken en bezwijk je niet voor dure afhaalmaaltijden.
2. Stel maaltijden samen met artikelen uit je voorraadkast
Voordat je je plan maakt, ga je door je voorraadkast, koelkast en vriezer en maak je een "To-Use"-lijst. Kies eerst recepten rond die items, zodat je minder in de supermarkt hoeft te kopen. Het aantal ingrediënten kan behoorlijk oplopen, dus je bespaart veel geld door ze op te maken in plaats van ze weg te gooien of onnodig dubbel te kopen.
3. Laat een recept strategisch het volgende bepalen
Een goede maaltijdplanning is als het leggen van een puzzel. Probeer te voorkomen dat je verschillende recepten kiest die niet bij elkaar passen, anders koop je veel verschillende ingrediënten. Selecteer er een, bekijk de ingrediëntenlijst en laat dat je helpen bij het selecteren van recept #2 enzovoort. Als recept #1 bijvoorbeeld een halve kool gebruikt, zoek dan een ander recept dat kool nodig heeft, zodat het niet verspild wordt. Of stel dat je rijst gaat maken voor recept #1, probeer dan een recept te vinden dat overgebleven rijst voor recept #2 heeft gebruikt, zodat je één keer kunt koken en twee keer kunt eten.
4. Gebruik ingrediënten altijd in volgorde van houdbaarheid
We hebben allemaal groenten moeten weggooien die bedorven zijn omdat we ze niet snel genoeg hebben gebruikt. Dat is niet alleen slecht voor de bankrekening maar ook het milieu. Als je dus op zoek bent naar hoe je voedselverspilling kunt voorkomen, denk dan eens aan bederfelijkheid. Hartige ingrediënten zoals wortelen, aardappelen of pompoen kunnen voor het einde van de week worden bewaard, terwijl delicatere groenten zoals snijbiet en tomaten eerder moeten worden opgebruikt om bederf te voorkomen.
5. Maak restjes onderdeel van je wekelijkse routine
Elke dag uit eten gaan kan een slechte gewoonte zijn voor je gezondheid en je portemonnee. Dus als je toch gaat koken, kun je het net zo goed verdubbelen en wat restjes voor de lunch hebben. Kook daarnaast extra voor je vriezer, zodat je altijd een reservemaaltijd op voorraad hebt. Zo eet je met hetzelfde gemak als buiten de deur...
6. Let op de piek van seizoensproducten
Wanneer groenten en fruit in het seizoen zijn, overspoelen ze de markt, waardoor hun prijs daalt. Wees dus niet bang om juist die aanbiedingen te gebruiken en passende recepten samen te stellen voor extra voordeel. Bezoek ook de lokale markt of zelfs de boer voor seizoensproducten. Handig is deze kalender van het Voedingscentrum van de seizoensgroenten uit Nederland in de verschillende jaartijden. Kijk dat is nou weer een van die smakelijk tips om met een klein budget te koken!
7. Bereid meer vegetarische maaltijden
Een vegetarisch dieet heeft niet alleen tal van gezondheidsvoordelen, het bespaart ook veel geld! Een vegetariër geeft jaarlijks beduidend minder uit aan eten dan een vleeseter. Door simpelweg vleesgerechten te ruilen voor een paar vleesloze maaltijden per week, zal je al snel het verschil in je maandelijkse uitgaven zien.
8. Verzamel je recepten in een app
Het is erg tijdrovend en pijnlijk om kookboeken, voedselsites en Pinterest-borden te doorzoeken om elke week een maaltijdplan te maken. Wat je eigenlijk wil, is een manier om al je recepten op één plek onder te brengen. Gelukkig is zijn daar diverse apps voor. Zo sla je al je recepten op (je kunt kopiëren en plakken, of er is een bookmark-functie die je in je browser kunt installeren). Je kunt dan van die recepten je maaltijdplan opstellen en de app genereert de boodschappenlijst.
9. Visualiseer je doelen
Als je je doelen echt opschrijft, is de kans groter dat je ze voltooit. Door je maaltijdplan visueel te maken, voel je je vast wat meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van het kookgedeelte. Bovendien is het fijn als je familie je niet constant vraagt: "Wat eten we?". Ze kunnen gewoon het planbord raadplegen.
10. Gebruik een betaalbare maaltijdservice
Als al deze tips om met een klein budget te koken je een goed idee lijken, heb je misschien nog wel interesse in een andere: een voordelige maaltijdservice met de specialiteiten die je passen. Een paar dagen per week is dit een aardige aanvulling op je eigen kookkunsten, zeker in drukke tijden waarbij uit eten gaan verleidelijk is. Je kunt bij een aantal kiezen uit vegetarisch, veganistisch en uit maaltijden die rekening houden met allergieën en diëten. Zo'n maaltijdservice is ook nog eens in volume afgemeten op je behoefte en voorkomt daardoor 'left overs'.
Genoeg tips om met een klein budget te koken?
Of je nu kiest voor zelf koken of voordelig een maaltijd bestellen, als je prioriteit geeft aan je planning, zal je zeker je boodschappenrekening en de hoeveelheid voedsel die je weggooit drastisch zien dalen. Dat is fantastisch voor jezelf maar voor je omgeving!
[Foto's Tips om met een klein budget te koken :] Koken en bewaren van Sarah Chai via Pexels | Meal Plan van Vegan Liftz via Pexels | Voedselverspilling van persmap Voedingscentrum.
29-06-2022 Deel