Zo kan je geld besparen op een festival
Het is weer tijd voor een prachtige festivalzomer! Alleen is het zo langzamerhand toch wel een dure hobby geworden. Er zijn gelukkig nog volop bespaarmogelijkheden om te genieten zonder dat je met een kater thuis komt. Tenminste voor wat betreft een leeg getrokken portemonnee een rekening. Het aantal festivals waar je heen kunt is gigantisch dus dan is besparen op je feestbudget wel zo handig. Doe er je voordeel mee dan kan je je ook gewoon meer festivals kunt veroorloven en dus bezoeken.
9 Tips & tricks waar muziek in zit
Je kunt besparen op eten, drinken, vervoer en andere uitgaven. Maar je moet daarvoor wel deze negen tips actief toepassen:
1. Hou wekelijks je uitgaven en budget bij
Dit is in feite een tip van algemeen nut maar je maakt er vast ruimte mee voor een fijn festivalbezoek. Je kunt je uitgaven bijhouden in een spreadsheet of een apps die je rekeningen en uitgaven allemaal op één plek zet. Mogelijk biedt je eigen bank deze tool ook aan maar let op de kosten voor de tool zelf!
Zo zie je naast je vaste lasten ook hoeveel je uitgeeft aan uit eten gaan, kleding en maaltijdbezorging. Ben je zo'n besteljunk? Verwijder dan gewoon die gemaks-apps zodat je ook niet in de verleiding komt om ze te gebruiken. Kortom, je leert binnen je grenzen te leven en je krijgt zelfs een notificatie als je over je week- of maandbudget heen gaat. Nog veel meer algemene bespaartips lees je via onze verzamelpagina Geld. Zo bespaar je ook geld voor een festival maar nu gaan we hier over op de specifieke festivalbespaartips!
2. Lees de regels
Verspil geen geld door eten, drinken of andere zaken in beslag te laten nemen bij de ingang. Kijk op de website van het festival om te zien wat je wel en niet mag meenemen. Zo zijn selfie sticks soms ook verboden en afhankelijk van het festival mogen tassen, paraplu's, koelboxen, stoelen en etenswaren wel of niet mee het festivalterrein op. Let ook op de details bij het inpakken van water. Festivals verschillen in hun regels over hoe groot waterflessen mogen zijn en van welk materiaal ze gemaakt mogen zijn, en ook of ze leeg of vol en zelfs verzegeld moeten zijn.
3. Kom niet hongerig aan en hydrateer
Concerten en muziekfestivals staan niet bekend om hun goedkope hapjes, maar je moet toch eten. Eet goed en stevig voordat je naar binnen gaat, maar overdrijf niet. Wat dacht je van een smakelijke omelet met groenten, aparte avocado en twee sneetjes 100% volkoren brood? Als je van plan bent om te kamperen op een festival, neem dan eten mee met dezelfde combinatie van eiwitten, gezonde vetten en vezels. Vul ook voortdurend je waterfles of dopper bij waar mogelijk. Zo blijf je gratis gehydrateerd en rem je (misschien) de verleiding om een extra grote fles bier of frisdrank te drinken. Drink in ieder geval afwisselend water en een drankje. Dat scheelt geld en een houten hoofd...
4. Zoek een goedkope rit
Neem voordelig het openbaar vervoer en liefst met korting of een groepsticket voor de reis naar je favoriete festival. Als je naar een festival in een grote stad gaat of je er al zelf woont, pak je nog beter de fiets. Zorg ervoor dat je je fiets goed op slot zet en spaar genoeg energie om zowel te feesten als weer naar huis terug te trappen. Bekijk ook de optie van de shuttle- en busopties op de festivalwebsite. Tot slot kan je natuurlijk ook gewoon carpoolen met je vrienden en deel dan dus de brandstof- en parkeerkosten. Check dan ook of je niet goedkoper of zelfs gratis in de buurt kunt parkeren of gebruik P+R.
5. Kleed je slim
Wat je ook draagt naar het festival, je festivaloutfit kan modderig, zweterig en met gras bevlekt worden. Dus laat je designertas en je werkschoenen maar thuis. Ga in plaats daarvan voor oude kleren die je (mogelijk) zorgeloos kunt ruïneren. Besef verder dat het op de meeste grote festivals zowel regen als zonneschijn is. Neem altijd je eigen regenkleding mee zodat je niet in de verleiding komt om ter plekke dure kleding of een paraplu te kopen.
6. Ga als vrijwilliger
Voordat je een kaartje koopt, kun je op de website van het festival kijken of de organisatoren vrijwilligers nodig hebben. Of zoek op Facebook naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen bij verkopers, non-profitorganisaties en mensen die festivals als hobby hebben. Voor sommige festivals kun je namelijk een bepaald aantal uren werken in ruil voor een gratis of gereduceerde toegang. De voorwaarden hangen af van het festival. Je kunt tijdens je dienst mogelijk ook gratis eten (of maaltijdmunten) krijgen, of gratis merchandise. De vrijwilligerstaken kunnen variëren van het scannen van tickets tot het promoten van het festival op sociale media. Of misschien zelfs wel als runner backstage vlakbij je favoriete artiest.
7. Profiteer van acties en time de aanschaf van tickets
Hou goed de voorverkoop en acties in de gaten zoals op Uitmetkorting (zoek er op festival). Er kunnen ook promo codes rondgaan die de ticketkosten kunnen verlagen. Koop je tickets of zo vroeg mogelijk of, bij ijzeren zenuwen, zo laat mogelijk oftewel 'last minute'. Een gespreide betaling kan je ook helpen om niet over je maandbudget heen te gaan.
8. Geniet van kleinere festivals
Op een festival heb je toch vooral plezier van je gezelschap, goede muziek en een lekker zonnetje. Daar doet de grootte van het festival niets aan af. Ga dus niet altijd voor die grote festivals en namen. Kleinschalige festivals zijn voordeliger en kunnen net zo leuk zijn en waarschijnlijk zelfs veel meer charme hebben.
9. Spaar geen munten
Hoe vaak ben je met festivalmunten thuis gekomen? Precies! Koop dus niet teveel munten tegelijk en wacht er zo lang mogelijk mee. Dan zijn de rijen bij de muntenkassa ook nog eens veel kleiner.
Geld besparen op een festival gelukt?
Wat jouw tips om te geld te besparen op een festival? Of staan ze er al bij en werd je vooral blij van een speciale tip? Laat het weten in een reactie op onze contactpagina of volg onze socials en reageer daar.
[Foto's: Geld besparen op een festival door Wendy Wei | waterfles via Bol.com]
24-07-2022 Deel