berekenen spaarvarken winkelwagen
Hou zo je energieverbruik onder controle

Hou zo je energieverbruik onder controle

[Gastbijdrage Bart Goethals] In deze dure tijden zie ik vaak mensen worstelen om hun energieverbruik onder controle te krijgen. Regelmatig kiezen zij vanuit een onderbuikgevoel voor maatregelen die maar een heel miniem of soms zelfs een omgekeerd effect hebben. Daarom heb ik deze tekst over elektriciteit die ik voor een klant gemaakt heb wat aangepast want in deze tijd worden we best allemaal een beetje elektricien. Ik postte deze tips eerder ook in het Vlaams in de handige Facebookgroep Zuinig leven kan iedereen leren. ZoBespaarJe.nl heeft dit voor Nederland wat omgezet. Sommige zaken zijn effectief berekend, andere zijn een berekende schatting.

energieverbruik onder controle thuis Thuis energieverbruik onder controle 

Toch ook even opmerken dat elke thuissituatie anders is en sommige tips zijn niet voor iedereen even effectief. Ik ga hier uit van een afgeronde elektriciteitsprijs van € 0.6 per kWh (1kw is 1000 watt). Dus een bescheiden badkamerverwarmer van 2000w verbruikt € 0.60 per half uur, een lamp met een ledlamp van 4 watt kan elke dag 8 uur branden gedurende 1 volle maand voor dezelfde € 0.60.  Reken je verbruik ook het beste uit op jaarbasis, dat geeft een beter beeld.

Voel je je bijvoorbeeld veiliger met een permanent nachtlampje in de gang, reken dan 10 uur branden per nacht, een ledlamp van 2 watt, 365 dagen, aan € 0.60 per kWh, komt dit op ongeveer € 4.50 voor een heel jaar. Daarvoor kan je niet over een schoen struikelen in het donker.

Verlichting Verlichting

Het verbruik van een toestel wordt uitgedrukt in Watt per uur. Dus bijvoorbeeld een plafondlamp met 3 halogeenspots van 50w verbruikt 150w per uur. Vervang ze door led spots van 4.3w en je verbruikt 13w per uur. Daarom is het vervangen van álle verlichting door led een goede investering. Als deze lamp in je woonkamer gemiddeld 5 uur per dag brandt, geeft dit een besparing van € 150 per jaar, alleen voor deze éne plafondlamp.

Diverse lampen

Let ook op voor verborgen lampen zoals de afzuigkapverlichting die mensen soms aanleggen omdat het zuiniger lijkt: vroegere modellen bevatten vaak 2 klassieke gloeilampen van 25w en verbruik totaal is dus 50w. Vervang deze ook best door 4w led lampen, das genoeg. Let verder goed op je staande lampen (zeker op halogeen: 60 tot 150w) en buitenlantarens, vaak worden deze vergeten. Ook TL-buizen verbruiken tot 58w per lamp voor de lange modellen, deze kan je ook vervangen door ledbuizen maar dat is wat duurder. In principe zijn de ledlampen uit de Action niet slecht qua prijs/kwaliteit, al kan er altijd een rotte appel tussen zitten.

Verwarmen Verwarmen

Verwarmen is de grootste hap uit je budget, zeker bijverwarming en warm water. Een elektrische bijverwarming van 2000w kost € 1,20 per uur. Elke dag van oktober tot april een half uurtje de elektrische verwarming van 2000w aan zetten in de badkamer kost elk jaar € 125.

Thermostatische kraan en waterbesparende douchekop

Ook doucheboiler en keukenboiler verbruiken veel. Een thermostatische kraan en waterbesparende douchekop op lage druk in de badkamer heb je best snel terugverdiend want hoe minder water dat moet opgewarmd worden hoe goedkoper. Heb je dit nu niet dan kan je zo makkelijk 75% besparen op je warmwaterverbruik!

Gasdoorstromer

Op dit moment is een gasdoorstromer (doorstroomboiler of geiser) erg duur. Dat komt door de gasprijs maar ook door de noodzakelijke hoge waterdruk, anders schiet de brander niet aan. In de keuken en wastafels kan je ook een spaardichting plaatsen, iets afspoelen of handen wassen gaat evengoed met 70% minder water, alleen een emmer vullen is soms irritant.

Handwastemperatuur

Heb je een vaatwasser (is zuiniger dan afwassen met de hand als je het goed doet) en een keukenboiler (is ook 2000w) onder het aanrecht dan kan je overwegen om de temperatuur van de keukenboiler op handwastemperatuur te zetten (+- 40 graden) en enkel  in het weekend op nachttarief een uurtje op normaal (meestal +- 70 graden) te zetten omwille van risico op Legionella. Of eens door de week als je een vettige pan zo wil afwassen, maar zeker wekelijks. Heb je onverwacht toch heet water nodig dan duurt het normaal gezien maar 20 minuten om op te warmen van 40 naar 65 graden.

Water koken Water koken

Water aan de kook brengen voor bijvoorbeeld soep of spaghetti doe je meestal het beste in de elektrische waterkoker en niet op het (elektrisch) vuur.

Waterkoker

Test het zelf: doe een halve liter water in je pan en 1 liter in de waterkoker en zet tegelijk aan en hou de tijd in het oog. De waterkoker zal meestal vroeger klaar zijn dan de pan water, verbruikt veruit evenveel en heeft dubbel zoveel water opgewarmd.

Koken voor 2 dagen

Ook: een dubbele portie aardappelen of groenten koken voor meerdere dagen ineens verbruikt niet zoveel meer als voor 1 dag. Opwarmen in de magnetron is goedkoper dan op het vuur, in de oven het duurste.

Restwarmte

Zeker bij vlees bakken of zo kan je de kookplaat ook gerust al vroeger af zetten, er is nog genoeg restwarmte. Heb je nog zo'n oud kookfornuis met van die zwarte schijven dan wordt het dringend tijd om die te vervangen want die vreten elektriciteit!

Kleding wassen en drogen Kleding wassen en drogen

Sommige mensen laten hun wasmachine korter centrifugeren, dit geeft maar weinig besparing (15w per wasbeurt, of net 1 eurocent) en dan nog alleen als je de was dan buiten droogt. Als je binnen op het droogrek droogt of in de droger helpt centrifugeren juist.

Machinelading

Je kunt meer besparen door enkel te wassen als je een volle machine hebt (niet overvol) en misschien wat minder kritisch te sorteren. Ik weet niet hoeveel een oude machine meer verbruikt dan een nieuwe, maar reken voor een nieuw toestel ongeveer een € 0.50 tot € 1 per wasbeurt, afhankelijk van het programma.

Eco-programma

Kijk dit na in je handleiding, een eco-programma is zuiniger omdat je was langer weekt, maar soms scheelt het echt maar weinig om 2 uur langer de was te draaien.

Condensdroger

Een oude droogautomaat met luchtafvoer naar buiten kan tot € 3 per droogbeurt verbruiken, een nieuwe condensdroger met warmtepomp tussen de € 0.5 en € 0.75 per droogbeurt. Bekijk dit het beste ook op jaarbasis, soms kan je een nieuwe droger al in een paar jaar terugverdiend hebben, zeker als je gaat voor een scherpe droger aanbieding!

Koelen

Een nieuwe koelkast of diepvries kan 1/3 minder verbruiken dan een ouder toestel in goede staat. Heb je veel ijsaanslag of versleten rubbers op de deur dan is het verschil nog meer en heb je een nieuw toestel in een paar jaar terugverdiend.

Verwarming Verwarming

Dit is een moeilijke, omdat elk huis anders is qua vocht, isolatie, ramen, grootte van de kamers, enz... Algemeen kan je stellen dat een groot temperatuurverschil tussen overdag en s' avonds niet goed is. Opwarmen verbruikt veel energie (zoals optrekken met de auto t.o.v. rustig verder rijden) en geeft ook meer condensatie en dus risico op schimmels en een hogere luchtvochtigheid. Een vochtig huis vraagt ook veel meer energie om op te warmen dan een droger huis.

Basistemperatuur

Lager dan 17 graden zou ik niet gaan, en s' avonds opwarmen tot 20 graden tot 2 uur voor het slapengaan. Elektrisch bijverwarmen is erg duur (2000w per uur), elke dag enkele uren een olieradiator aanleggen gedurende de 3 koudste maanden van het jaar kan je gemakkelijk meer dan € 500 kosten!

Elektrisch deken

energieverbruik elektrische deken

Je kunt bijvoorbeeld beter een elektrisch deken (50 tot 100w per uur) gebruiken, in bed maar ook op de bank in de woonkamer. Let er wel op dat er geen plooien in komen en vervang het meteen bij het minste defect of slijtage!

Interieur

Dikke gordijnen voor de ramen en buitendeuren, kasten tegen de buitenmuur zetten, wollig tapijt in de living of onder de tafel leggen... Dit kan allemaal helpen.

Houtkachel of warmtepomp

De houtprijzen zijn ondertussen verdubbeld, dus moeilijk te zeggen of dit nog een goede investering is. Een warmtepomp (of airco in twee richtingen) kan wel interessant zijn omdat je voor 1000w verbruik tot 3500w warmte kan hebben, maar hoe kouder buiten hoe lager het rendement. En de prijs is niet mis.

Gebruik deze offerte tool voor een warmtepomp:

Ventileren

Ook al kost energie veel geld, het blijft voor onze gezondheid erg belangrijk om ook in de winter dagelijks een of twee keer een kwartiertje te ventileren. De impact op je factuur blijft beperkt omdat je enkel de lucht ververst, en de tijd te kort is om muren en meubilair af te koelen.

Sluipverbruik Sluipverbruik

In de media lijkt het soms of je daar fortuinen mee kan besparen. Ook al helpen alle kleine beetjes, dit is toch wat overdreven.

Stekkerdozen met schakelaar

Maar het kan zeker geen kwaad om met stekkerdozen met een schakelaar te werken, behalve je internetinfrastructuur (zoals modem, kabelversterker, tv-kastje en eventuele powerline adapters, wifiprinter, routers, switches, ...), die laat je technisch gezien beter aan staan. Maar de laptop, tv opladers, dvd-speler, spelconsoles en andere elektronische toestellen met afstandsbediening, een display of een adapter kunnen gerust uitgeschakeld worden.

Meterstanden bijhouden

Daarnaast is zelf je meterstanden bijhouden in een Excel-bestandje zeker een goede zaak. Vaak gaan energiemaatschappijen uit van het slechtst denkbare toekomstscenario en proberen ze het financieel risico te bufferen door jou grotere voorschotten te laten betalen. Ik neem maandelijks een foto van mijn meterstanden en volg mijn verbruik goed zowel in kw als in euro's. Ik hou rekening met de seizoenen, en rond goed af naar boven, en toch blijkt het voorgestelde voorschot serieus hoger uit te komen. Jammer voor hen maar ik spaar liever op mijn rekening dan op die van hun.

Meer energie besparen >>

[Foto's Energieverbruik onder controle :] Waslijn van Ron Lach via Pexels | Deken via Inventum op Bol.com

 

20-08-2022

Tags: Energieverbruik onder controle Energie Huishouden Huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl