Voordeeltips voor het inrichten van je tuin
Je tuin opnieuw inrichten kan heel wat voeten in aarde hebben. Want ga je zelf aan de slag of besteed je het werk uit aan een hovenier? Veel mensen kiezen voor een tussenoplossing; datgene wat je voordelig zelf kunt, doe je zelf en onderdelen die echt om vakmensen vragen, laat je uitvoeren door de hovenier. Natuurlijk moet je er wel toe in staat zijn om zelf aan de slag te gaan. In dit artikel nemen we daarom met je door wat zelf betaalbaar en uitvoerbaar is en welke klussen je beter aan de hovenier over kunt laten.
Zelf klussen in de tuin, wat is haalbaar?
Waar veel mensen zich nog wel eens op verkijken is de zwaarte van de klus. Neem bijvoorbeeld het verwijderen van terrastegels, of juist het plaatsen van terrastegels. Het betekent vaak een aanslag op je spieren en gewrichten. Is het je echter waard om te besparen op deze kosten, zorg dan dat je altijd gebruik maakt van hulpmiddelen als een kruiwagen, schop en dergelijke.
Wat is verder allemaal nog meer haalbaar en wat doe je met de tuinmaterialen?
Met deze voordeeltips kom je zelf een heel eind maar maak het niet te gek...
- Schutting plaatsen. In principe is het haalbaar om zelf een schutting te plaatsen. Een schutting koop je altijd in afgepaste standaardmaten. Door een waterpas lijn te spannen over de aarde en door gebruik te maken van snelbeton om de palen vast te klinken, kun ook jij een schutting plaatsen.
- Vlonderterras. Het vlonderterras van composiet vlonderplanken is op dit moment zeer populair. Het materiaal gaat decennia lang mee, is waterbestendig, wordt niet glad en splintert niet - ook het vlonderterras is zelf aan te leggen: informeer bij de leverancier, leg je plannen voor en laat je adviseren.
- Terrastegels. Het bestraten van je terras vergt enige kennis. De ondergrond moet geheel waterpas zijn, aangestampt (gedrild) zijn en moet enigszins hellend zijn voor hemelwaterafvoer. Ga nooit zomaar aan de slag, maar laat je goed informeren. Zie je het niet zitten, laat het dan vooral door de hovenier of aannemer aanleggen.
- Tuinhuis plaatsen. Afhankelijk van het type tuinhuis is deze in principe door jezelf te plaatsen. Plaats je hem op een bestaande, harde ondergrond, dan is het vaak niet meer dan een pakket in elkaar zetten. Vaak zijn bestaan grote delen uit prefab, dus hoef je niet met plankjes aan de slag. Houd jij het bij een bescheiden tuinhuis, dan kun je die dus meestal zelf in elkaar zetten.
- Bomen en struiken verwijderen. Informeer altijd eerst bij je gemeente of het is toegestaan de boom/ bomen te verwijderen. Zo dient er rekening gehouden te worden met het vogelbroedseizoen bijvoorbeeld. En vergis je niet; hoe ben je van plan de boom af te voeren? Maar ook de wortels reiken vaak verrassend ver onder de grond. Grote bomen laat je bij voorkeur altijd door de hovenier verwijderen. Zij hebben de apparatuur om de wortels uit de grond te verwijderen en de professionaliteit in huis om geen schade te berokkenen aan de omgeving.
Duurzaam inrichten van je tuin
Dit zijn de meest voorkomende tuinwerkzaamheden. Wellicht overbodig, maar ook in de tuin geldt: goedkoop is duurkoop. Schaf daarom altijd tuinmaterialen aan met een duurzaam karakter. Zo hoef je niet om de paar jaar opnieuw de tuin te herinrichten, wat je de nodige kosten bespaart!
Lees meer over het buitenleven en het inrichten van je tuin via de Categorie Tuin >>
[ Foto's Inrichten van je tuin :] met speciale dank aan WoodComposiet]
25-08-2022 Deel