De 16 slimste bespaartips van professionals
Het leven wordt duurder, de armoede neemt toe. Dat blijkt uit de laatste raming van het Centraal Planbureau. Dit was waarschijnlijk de grootste koopkrachtdaling na de oorlog. Het absolute minimum is gebruikt om te sparen en te zien waar hun geld naartoe gaat, maar nu zal een nieuwe groep mensen die het niet gewend is het ook moeten doen. Het begint allemaal met kijken naar het grote geheel. We hebben spaartips verzameld van het Nibud, budgetcoaches en wetenschappers. Hier zijn hun tips:
1. Gebruik een (digitaal) kasboek
Onkosten volgen geeft je controle. We geven toch onbewust meer uit dan ons lief is en we als we denken. Zorg dat je kennis hebt van je gelddoelen, dat maakt sparen makkelijker. Het Nibud raadt daarom aan om apps van je bank of een oude laptop als grootboek te gebruiken.
2. Neem geld op per week
Aan het begin van de week een vast bedrag opnemen, dat is pas slim!. Je pinbestedingen zijn namelijk minder transparant. Als je op maandag geld pint, kun je een beter idee krijgen van hoeveel van je weekbudget je nog over hebt.
3. Scheidt je rekeningen
Gebruik twee verschillende rekeningen. Laat je inkomen storten op een rekening waarop je al je vaste lasten betaalt en spaar automatisch een deel aan het begin van de maand, als het inkomen het toelaat. Maak vervolgens het resterende bedrag over naar de tweede rekening voor een comfortabele besteding.
4. Reken de 'latte factor' mee
Ken je de zogenaamde 'latte factor'? Misschien ben je wel goed in het bijhouden van grote uitgaven zoals huur, hypotheek of een nieuwe wasmachine. Maar het gevaar zit 'm in de kleine uitgaven. Daardoor beseffen veel mensen niet hoeveel ze uitgeven aan kleine dingen zoals even een ijsje of koffie om mee te nemen of een zakje drop aan de pomp of in de bioscoop.
5. Registreer diensten
Veel mensen hebben abonnementen die ze vergeten. Voor een fiets, voor muziekdiensten, voor ondergoed. Is dat nu wel zo nodig? Registreer en leer!
6. Schakel apparaten uit
Bespaar daarmee op gas en elektra dus schakel apparaten uit en dan bedoelen we écht uit. Laat ze dus niet op stand stand-by staan en trek nog beter gewoon de stekker uit het stopcontact. Zo kan je volgens het Nibud tot 100 euro energie besparen. Denk ook aan telefoonopladers, babyfoons en elektrische tandenborstels.
7. Tik en surf duurzaam
Gebruik in plaats van een pc beter een laptop. Deze zijn 70% efficiënter dan desktops met lcd-schermen. Dit bespaart gemiddeld 5 euro op stroom per jaar. Trouwens: nog minder verbruikt een tablet maar ja kan je daar wel alles op doen he...
8. Laat het led zijn!
Vervang (oude) gloei- en halogeenlampen door Led-verlichting. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan gloeilampen met ook nog eens een langere levensduur.
9. Verbruik thuis minder
Verwarm je huis wat minder en in wat minder tijd, regel tochtstrips en radiatorfolie en sluit de deuren. En douche korter. De gemiddelde douche kost ongeveer 7 cent per minuut. Eén persoon doucht minder dan 5 minuten per dag en bespaart daarmee bijna 128 euro per jaar. Lees hier meer tips om gas te besparen.
10. Bespaar op brandstof
Rijd langzaam. Als je 100 in plaats van 130 rijdt, scheelt dat volgens Milieu Centraal zo'n 14% brandstof. En rustig karren met 80 km/u is natuurlijk nog zuiniger. Op de snelweg zou je kunnen overwegen om achter een vrachtwagen te rijden maar dan wel op veilige afstand. Achter een grote vrachtwagen ontstaat een soort dak met relatief weinig windweerstand. Gebruik verder zo min mogelijk interne systemen zoals airconditioning, ventilatoren, (stoel)verwarming en achterruitverwarming. Ze gebruiken allemaal elektriciteit en dus moet de motor harder werken. Lees hier meer tips om brandstof te besparen.
11. Plan de voorraadkast
Stel een weekschema op. Een keer per week boodschappen voor de hele week mee naar huis nemen. Zo kom je niet in de verleiding om elke dag meer te kopen. Eet eerst de restjes in plaats van te bestellen. Eten bestellen loopt snel in de papieren. Zorg dus dat je altijd restjes, een gebakken pizza of een andere makkelijke maaltijd in huis hebt. Zo kom je niet in de verleiding om te bestellen na een vermoeiende werkdag.
12. Kies je (super)markt verstandig
Lees het aanbod van brochures en bekijk ook de prijzen in de markt. Je kunt best wat inslaan als extra voorraad maar let er op dat je daardoor geen artikelen in de actie koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. En ga niet vaker naar de supermarkt dan nodig is, elk bezoek aan de winkel leidt tot de verleiding om een ​​supplement te kopen.
13. Bespaar op grote winkeluitgaven
Bedenk wat je moet opgeven als het je budget overschrijdt. En beslis niet te snel. Vraag jezelf dan ook af: moet ik dit nu beslissen? Als je online koopt, plaats je het product in je winkelwagen en reken je pas de volgende dag af als je het tenminste dan nog wilt hebben.
14. Koop in het juiste seizoen
Na de zomer koop je goedkope kampeerspullen en na de Kerst scoor je voordelige feestartikelen.
15. Bewaar de kassabon of factuur
De bon of factuur is het bewijs, ook als je verzekerd bent voor verlies of diefstal. Retourneer zo ook ongebruikte artikelen of kleding die niet past.
16. Kies een voordelige internet provider
Om zo voordelig mogelijk te internetten kan je gebruik maken van een onafhankelijke online vergelijker van providers. Zo kan je het beste je huidige abonnement voor Internet vergelijken en overstappen naar een goedkoper internet abonnement.
Alle slimste bespaartips al toegepast?
Wat te doen als toch niet niet meer kunt (be)sparen? Ondanks de kans om te sparen, ziet het Nibud een sombere toekomst voor sommige Nederlanders. Grote groepen hebben geen middelen om te leven, zelfs niet als ze op hun geld letten. Het belangrijkste advies voor wie niet meer kan sparen is dit: vraag hulp aan de gemeente! Zij kunnen je dan helpen een oplossing te vinden. Maar de belangrijkste taak ligt bij de coalitie voor een ondersteunende aanpak.
[Foto Slimste bespaartips via Pexels door LinkedIn Sales Navigator]
26-08-2022 Deel