berekenen spaarvarken winkelwagen
Buitengevelisolatie om te besparen

Buitengevelisolatie om te besparen

Prijsplafond of niet, het blijft oppassen voor te hoge energielasten. Door de hoge prijzen in combinatie met een stijgende inflatie is huisisolatie daarom een goede optie om de vaste energiekosten te drukken.  Een relatief makkelijke isolatievorm met een groot effect is buitenmuurisolatie. Naar schatting 45% van de warmte kan via de muren ontsnappen! Maar hoe weet je of deze specifieke buitengevelisolatie om te besparen geschikt is voor jouw huis? ZoBespaarJe.nl maakt je hier weer een stuk wijzer.

buitengevelisolatie haalbaar Is buitengevelisolatie haalbaar?

Wat buitengevelisolatie in feite doet, is de warmte die uit je huis verloren gaat, verminderen. Het is een vorm van isolatie waarbij een isolerend materiaal op de buitenmuren wordt aangebracht, met daaroverheen een beschermende bepleistering. Het is zelfs de beste manier van isoleren van je muren, maar pas op, het is ook de duurste. Vergelijk daarom altijd deze optie met je spouwmuren isoleren, tenzij je een enkelsteens muur hebt dan vergelijk je met binnenmuurisolatie.

Je moet weten wat voor soort muren de woning heeft om achterhalen of je buitenmuurisolatie kunt laten aanbrengen. Als het huis in de afgelopen 20 jaar is gebouwd, zijn de spouwmuren waarschijnlijk al geïsoleerd. Als het huis meer dan 100 jaar oud is, heeft het waarschijnlijk massieve muren, wat betekent dat het buitenmuurisolatie nodig heeft om te voorkomen dat warmte ontsnapt.

Afwerking buitenmuur Afwerking buitenmuur

Zodra er een isolatielaag tegen je buitenmuur is aangebracht, zal een decoratieve afwerking de uitstraling van je huis verbeteren. Deze afwerking kan bijvoorbeeld bestaan uit steenstrips, pleisterwerk of hout en kan daardoor bij verschillende type huizen passen. Je keuze is afhankelijk van de bestaande kenmerken en je eigen voorkeuren. Maar pas op met afwijkende kleuren of materialen want er is altijd nog zoiets als een welstandscommissie in je gemeente.

Subsidies en kosten Subsidies en kosten

Externe isolatie is over het algemeen duurder dan interne isolatie, hoewel je dan niet het vele opknapwerk hoeft te doen dat met interne isolatie gepaard gaat. Bovendien zijn er overheidssubsidies beschikbaar die je kunnen helpen een deel van de kosten te dekken.

 milieu centraal

Het kan ook de moeite waard zijn om contact op te nemen met het energieloket van je gemeente om na te gaan of er in jouw buurt iets beschikbaar is. Via Verbeterjehuis.nl kan je voor jouw gemeente het energieloket vinden.

Bouwvergunning Bouwvergunning

Iets anders om in gedachten te houden is of je een bouwvergunning nodig hebt om buitenmuurisolatie te laten aanbrengen. Besef dat je muur bij buitengevelisolatie wel een stuk naar voren komt. Dit kan effect hebben op vensterbanken, dakoverstekken en de lichtinval in je huis. Vaak is hier daarom wel een vergunning voor nodig. Dit kan je eenvoudig navragen bij het gemeentelijk omgevingsloket. Als je woning echter op de monumentenlijst staat, zich in een beschermd gebied bevindt of als de isolatie het aanzicht van je woning drastisch zal veranderen, moet je je gemeente raadplegen. 

Buitengevelisolatie Buitengevelisolatie om te besparen op energie?

Als je woning voldoet aan de eisen voor buitenmuurisolatie, kan je zomaar tussen de 100 en 400 euro  per jaar besparen. Veel van de Nederlandse woningen kunnen nog energie-efficiënter worden gemaakt met behulp van goede buitenmuurisolatie. De exacte hoeveelheid besparingen hangt af van het type en de grootte van de woning. Voor de baat van de lagere energiekosten uit staat uiteraard de investering.

Als je buitengevel isoleert, bedragen de kosten gemiddeld 115 tot 140 euro per vierkante meter. Uiteraard staan ook deze prijzen onder druk met de stijgende materiaalkosten en de kosten zijn ook in hoge mate afhankelijk van het type afwerking. Daarbij is houtafwerking een stuk duurder dan gevelbepleistering (crepi).

Vergelijk met het oog op kostenbesparing daarom altijd met de andere vormen van muurisolatie: wat kost spouwmuurisolatie.

Specialisme Specialisme

Als je overweegt als huisisolatie buitenmuurisolatie in je woning te laten aanbrengen, schroom dan niet om verschillende offertes aan te vragen bij professionele en erkende aannemers.

Lees meer tips voor een fijnere energierekening via de categorie Energie >>

[Foto Buitengevelisolatie om te besparen vinden:] Sfeerbeeld via Pexels door Tatiana Syrikova

25-09-2022

Tags: Buitengevelisolatie om te besparen Energie Geld

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl