berekenen spaarvarken winkelwagen
Geld besparen met een plat dak

Geld besparen met een plat dak

Platte daken hebben ten onrechte de reputatie dat ze lekkage in de hand werken. Om te beginnen is een 'plat dak' niet echt plat. Het heeft als het goed is een lichte helling om ervoor te zorgen dat het water de afvoergoten, hemelwaterafvoersystemen of de binnenafvoer kan bereiken. Bovendien zijn de meeste materialen voor platte daken, zoals enkelvoudige folies, ondoordringbaar voor water. ZoBespaarJe.nl vond vijf redenen om geld te besparen met een plat dak mogelijk te maken. Ongeacht of het om je huis of een bedrijfspand gaat. Lees snel verder. 

Bouwkosten 1. Bouwkosten

Platte daken zijn veel goedkoper om te bouwen dan daken met steile hellingen. Om grote oppervlakken te bedekken, zoals bij bungalows, industriële gebouwen of magazijnen, is dakbedekking met een lage helling praktisch de enige optie.

Installatiekosten 2. Installatiekosten

Materialen voor daken met lage helling zijn speciaal gemaakt om grote oppervlakken te bedekken. Dit maakt ze relatief goedkoop per vierkante meter in vergelijking met, vergeef ons de term, asfaltshingles of metalen panelen voor daken met steile hellingen. Eenlaagse membranen kunnen zelfs 10.000 vierkante meter of meer bedekken in slechts enkele stukken; shingles moeten één voor één worden gelegd. Bekijk hier de indicatieve prijzen van dakbedekking.

Bitumen of EPDM?

Veel (particuliere) huizen met platte daken zijn bedekt met bitumen dat een beperkte levensduur heeft omdat het materiaal krimpt als het koud is en uitzet als het warm is. Hierdoor verliest het op een gegeven moment zijn effectiviteit en moet je vaak binnen 25 jaar op zoek naar een ander dak. Overweeg dan of je niet beter kiest voor de innovatieve opvolger EPDM. Dit is een materiaal dat je als doe-het-zelver gemakkelijk kunt aanbrengen.

Maar ja, wat kost een epdm dak? Een EPDM-dak kost gemiddeld tussen de 45 en 55 euro per m2, gaat maar liefst 40 jaar mee en leg je makkelijker zelf. Bitumen is weliswaar wat goedkoper (40-50 euro per m2) maar heeft een 15 jaar kortere levensduur. Tel uit je winst!

installatiegemak 3. Installatiegemak

Een laag hellend of plat dak is voor commerciële dakdekkers veel gemakkelijker te bewerken dan een dak met een steile helling. Dit betekent dat de installatie en de latere vernieuwing van het dak goedkoper zijn dan soortgelijke werkzaamheden op een dak met steile helling.

Makkelijk in onderhoud 4. Makkelijk in onderhoud

Hoewel gebouwbeheerders en vastgoedeigenaars bezoek aan het dak tot een minimum moeten beperken, is het veel gemakkelijker en veiliger om op platte daken te lopen dan op daken met steile hellingen. Een onderhoudsteam, een commerciële dakbedekkingsploeg en bouwinspecteurs kunnen allemaal gemakkelijk op platte daken werken.

Het is ook veel gemakkelijker om materiaal op een plat dak te krijgen dan op een steil dak. De zwaartekracht helpt; je kunt materiaal rechtstreeks op het dak leggen, zelfs bij een lichte helling, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het van het dak afrolt.

Energiebesparing 5. Energiebesparing

Huizen en gebouwen met platte daken kunnen worden voorzien van een enkelvoudig membraan in sterk reflecterende, koele kleuren en materialen. Dit betekent dat eventuele koelingskosten gemiddeld lager zijn dan voor gebouwen zonder koele dakbedekking. Isolatie verhoogt ook de energiebesparing met platte daken en maakt zo onderdeel uit van totale huisisolatie.

Geld besparen met een plat dak is vakwerk

keurmerk dakdekkers

Als je het rendement van je dak wilt verhogen oftewel wil geld besparen met een plat dak, neem dan contact op met een echte dakspecialist met kennis van isolatie. Let daarbij op de certificering van KOMO en DAKMERK welke borg staan voor kwaliteit en veiligheid. Zo'n vakman of -vrouw biedt je vast economische en commerciële dakbedekkingsoplossingen op maat.

Gebruik deze handige offerte tool voor een vakdakdekker:

 

Meer over voordelig verduurzamen lees je via de Categorie Huis >>

[ Foto Geld besparen met een plat dak :] Met dank aan Kosten-dakdekker.nl van OfferteAdviseur.

27-09-2022

Tags: Geld besparen met een plat dak Geld Huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl