berekenen spaarvarken winkelwagen
Een betaalbare keuken met deze bespaartips

Een betaalbare keuken met deze bespaartips

Ben je toe aan een nieuwe keuken maar is je budget wat beperkt? Een goedkope oftewel betaalbare keuken hoeft er gelukkig niet zo uit te zien of aan te voelen. Met deze geldbesparende ideeën creëer je met een beperkt budget toch een prachtige keuken. Want je wil natuurlijk wel een stijlvolle, goed uitgeruste budget keuken. Als je dan ook nog geld overhoudt voor mooie accessoires en een gevulde koel- en voorraadkast is dat extra fijn. Voor een goed keukenontwerp moet je je goed oriënteren zodat besparen niet leidt tot minder kwaliteit en duurzaamheid. Daarom geeft ZoBespaarJe.nl je hier de beste manieren om te besparen op je nieuwe keukenaankoop.

kant-en-klare keuken 1. Overweeg een goedkope kant-en-klare keuken

De topprioriteit voor elke keuken is opslag, opslag en nog eens opslag. Sommige keukenideeën zien er misschien geweldig uit maar let er op dat ze ook alle ruimte bieden die je nodig hebt voor servies, glaswerk, potten, pannen, boodschappen en keukenapparatuur. De opbergopties in de keuken bestaat meestal uit kasten, laden en rekken. De keukenkasten bestaan uit een zogenaamde corpus en een deur of ladefronten. De corpus is het deel dat je niet ziet als de deur dicht is en bestaat uit de zijkanten, planken, achter- en onderpanelen.

De manier waarop je nieuwe keuken wordt geleverd, speelt een grote rol in de kosten ervan. Er zijn verschillende manieren waarop keukenblokken worden geleverd. Sommige worden in één stuk verkocht, al voorzien van deuren of ladefronten, terwijl andere worden geleverd als losse deuren en corpussen, klaar voor jou of voor je keukeninstallateur om ter plekke in elkaar te zetten.Andere leveren platte keukens, waarbij jij of de keukeninstallateur het geheel monteert en op zijn plaats zet.

Aan de goedkoopste kant van de markt staan de standaard, kant-en-klare keukens, die kant-en-klaar worden geleverd. De basis van goedkope keukens is meestal gemaakt van gelamineerde spaanplaat of iets dergelijks, en de deuren zijn bekleed of omwikkeld met vinyl, PVC, laminaat of melamine. Hoewel dit type standaardkeuken een zeer laag prijskaartje heeft, is het belangrijk om ook naar de nadelen te kijken. Eventuele schade aan de eenheden zal moeilijk te herstellen zijn, en je moet rekening houden met de tijd en kosten die gepaard gaan met het zelf monteren.

keukendeurtjes 2. Vernieuw alleen de keukendeurtjes

Omdat keukencorpsen meestal uit het zicht zijn, kan je hier aanzienlijk op besparen. Als je bestaande keukenkastjes nog in goede staat zijn, kan je ze behouden en alleen nieuwe deuren kopen ter vervanging. Maar als je helemaal opnieuw begint met je nieuwe keuken, zijn er ook leveranciers die deurupgrades aanbieden voor populaire goedkopere corpsseries. Deze merken richten zich voor hun vervangende deuren meestal op een handvol keukenfabrikanten, zodat ze standaardmaten en bevestigingen kunnen aanbieden om de prijzen laag te houden. Anderen bieden een 'alles-in-één' make-over: zij vervangen de keukendeuren en werkbladen in een bestaande keuken.

ongelakte keuken  3. Kies een ongelakte keuken 

Als je graag een massief houten keuken wilt, maar je je wel aan een beperkt budget wilt houden, overweeg dan een ongeverfde keuken. Het is een mooie optie, als je bereid bent er een behoorlijke hoeveelheid werk in te steken om ze 'inbouw'-klaar te maken..

Om van een ongeschilderde keuken een volledig afgewerkte ruimte te maken, moeten de kale houten kasten worden gegrond, geschuurd en voorzien van een paar lagen verf. Daarna kunnen ze pas worden gemonteerd. Daar staat tegenover dat eventuele stoten en krassen (altijd weer) kunnen worden weggeschuurd en overgeschilderd.

tweedehands keuken 4. Ga voor een tweedehands, betaalbare keuken

Tweedehands keukens bieden alles voor wie een fantastische nieuwe keuken voor minder geld wil kopen. Tweedehands en ook showroommodellen maken het voor kopers mogelijk om zich keukens van topontwerpers te veroorloven waar hun budget anders misschien niet op berekend zou zijn. Tweedehands keukens liggen maar liefst 50% tot 70% onder de adviesprijs.

Het is ook altijd de moeite waard om in bouwmarkten en keukenshowrooms te vragen of ze nog (oude) showroomkeukens beschikbaar hebben. Kijk bijvoorbeeld eens online bij de showroomkeukens van de KeukenHal, ook te bezoeken in Heerlen, Roermond, Helmond of Tilburg. Zelfs als ze op dat moment geen showroomkeukens beschikbaar hebben, kan je vast je gegevens achterlaten voor zodra ze dat wel hebben.

uitloopmodellen 5. Kijk naar budgetvriendelijke uitloopmodellen

Veel fabrikanten van luxe keukens hebben hun merken gediversifieerd om een bredere markt te bedienen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit die je verwacht. Deze meer budgetvriendelijke zustermerken gebruiken meestal meer standaardmaten voor keukenkasten.

keuken online 6. Overweeg een keuken online te kopen

Zoeken op het web is een snelle en gemakkelijke manier om een goedkope keuken te vinden. Maar zonder de keuken aan te raken en zelf te zien, kan het moeilijk zijn om de kwaliteit en ruimte ervan te beoordelen. Het is heel goed mogelijk om een complete nieuwe keuken online te plannen en te bestellen, maar je weet pas de echte kwaliteit als hij wordt geleverd... Veel online keukenleveranciers sturen dan ook graag monsters op en sommige hebben een showroom waar je hun assortiment toch eerst kan bekijken voordat je je voordelige droomkeuken koopt. 

keukenwerkbladen 7. Zoek goedkope keukenwerkbladen

Het is altijd de moeite waard om rond te shoppen voor het beste keukenwerkblad in plaats van het te kopen als onderdeel van een ingerichte keuken. Hoewel werkbladen vaak zijn opgenomen in de totale offerte van keukenleveranciers, kan je ook kijken naar online aanbieders van keukenbladen, lokale houthandelaren en steenhouwers. Zij bieden meestal veel betere prijzen.

Van de stenen werkbladen zijn de composiet versies meestal goedkoper dan massief steen, en ook nog eens praktischer in gebruik. Voor een kleine keuken kan je ook naar restanten zoeken. Voor de natuursteenlook zijn er ook voordeligere innovatieve producten zoals bijvoorbeeld een kwarts-harsmix.

Sommige houtsoorten zijn daarentegen zeer redelijk geprijsd en als ze goed behandeld en onderhouden worden, doen ze niet onder voor de andere soorten.

Als je tot slot kiest voor laminaat, ga dan voor een hoogwaardige optie. Het is een miskoop om iets te kopen dat niet hitte- of krasbestendig is, omdat het niet gemakkelijk kan worden gerepareerd en bij beschadiging volledig moet worden vervangen.

Een andere optie is mixen en matchen. Geef meer uit aan die delen waar de werkbladen de meeste visuele impact hebben - eilandbladen bijvoorbeeld - en ga voor iets goedkopers voor de gedeelten welke meer verborgen zijn.

RVS-spoelbakken 8. Ontdek de voordelen van RVS-spoelbakken

Er is een enorme keuze aan stijlen en materialen bij het kiezen van een nieuwe gootsteen. Van de bekende, keramische Belfast spoelbakken tot strakke en eenvoudige composieten die als één geheel met je werkblad kunnen worden gegoten. Als je echter op zoek bent naar een hoge kwaliteit tegen lage kosten dan is roestvrij staal de beste keuze. Deze RVS-spoelbakken zijn niet voor niets populair in professionele keukens want ze zijn vlek- en hittebestendig en gaan jarenlang mee. Een wat saaie versie kan je desnoods pimpen met een stijlvolle designerkraan.

keukenbevestigingen 9. Bezuinig niet op keukenbevestigingen

Waar je toch niet op moet beknibbelen is op de verschillende bevestigingen en hang- en sluitwerk. Deze kleine details die uiteindelijk bepalen hoe lang de keuken meegaat:

10. Kies inbouwapparatuur

De keukenapparaten zijn vaak de sluitpost in de offerte en er wordt veel mee gestunt bij de afname van een totale keuken. Kijk wel goed of dit nu de apparatuur is die je eigenlijk wel wil en neem er goed de tijd voor, ook om elders nog te vergelijken. Weet dat ingebouwde apparatuur, zoals koelkasten en vaatwassers meestal iets minder kosten dan vrijstaande.

betaalbare keuken monteren 11. Monteer de betaalbare keuken zelf 

Het plaatsen van een keuken is eigenlijk een vrij eenvoudige klus om zelf uit te voeren, vooral als je hebt gekozen voor een standaardkeuken. Het loont de moeite om een beroep te doen op professionals als het gaat om het plaatsen van werkbladen. Met name steen en hout moeten worden gesneden en gevoegd en als je dat zelf probeert te doen, kan je kostbare fouten maken. Verder hangt dit af van je beschikbare tijd en doe-het-zelf-vaardigheden.

luxe uitstraling 12. Geef je budgetkeuken een luxe uitstraling

Er zijn tal van manieren om ervoor te zorgen dat je budgetkeuken er compleet anders uitziet. Maatwerk en aandacht voor details zijn essentieel. Ook al worden de meeste standaard keukendeurtjes compleet met handgrepen of knoppen geleverd, hoef je ze nog niet te gebruiken. Kies je eigen handgrepen, van stevige houten knoppen tot geborsteld stalen handgrepen voor laden.

Denk ook na over je keukenverlichting. Kleine accenten zoals goedkope LED-stripverlichting die onder kasten is weggewerkt, brengen de ruimte tot leven. En met open rekken en een ontbijtbarretje geef je je betaalbare keuken een op maat gemaakte afwerking. Tot slot geven dressoirs, een grote tafel en een vintage werkbank je keuken een eclectische uitstraling.

Betaalbare keuken klaar?

Hopelijk heb je je voordeel kunnen doen met deze budgettips voor een betaalbare keuken. Meer thuisvoordeel behaal je via de berichten in de Categorie Huishouden >>

01-12-2022

Tags: Keuken Huishouden Geld Huis Keukenapparatuur

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl