berekenen spaarvarken winkelwagen
Besparen op gas kost even energie. 31 Tips!

Besparen op gas kost even energie. 31 Tips!

Besparen op gas oftewel de stookkosten kan echt maar het kost wel wat energie. Lees de tips van ZoBespaarJe.nl. Dat kan gaan over wijzigen van je gedrag en gewoontes tot verduurzaming van je woning met isolatie en nieuwe of beter afgestelde apparatuur. Het kost heus wat moeite en energie maar de beloning ligt direct in het verschiet! Denk aan en lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en meer comfort in huis. Bespaar gas en geld én spaar nu het milieu!

Dit bespaarblog groeit nog steeds met nieuwe tips dus kom wat vaker terug!

1. Zet je verwarming lager

2. Laat de slaapkamerverwarming uit

3. Gebruik je thermostaat beter

4. Verwarm alleen plaatselijk

5. Laat je cv-ketel waterzijdig inregelen

6. Verlaag de temperatuur op je cv-ketel

7. Gebruik de eco-stand van je ketel

8. Gebruik een waterkoker of een kokend water kraan op stroom

9. Vervang je douchekop door een waterbesparend exemplaar

10. Neem een thermostatische mengkraan

11. Koop of huur een moderne(re) hr-ketel 

12. Overweeg een een hybride warmtepomp

13. Nieuwe douche met warmteterugwinning

14. Schijn je licht op de zonneboiler

15. Plaats radiatorventilatoren

16. Neem een slimme thermostaat

17. Verminder tocht

18. Isoleer je huis

19. Plaats radiatorfolie

20. Isoleer je cv-leidingen

21. Plaats deurdrangers

22. Ventileer goed

23. Ontlucht je verwarming

24. Hou de keteldruk op peil

25. Creatiever douchen

26. Ga minder in bad

27. Zet de mengkraan terug op koud

28. Trek een trui aan

29. Sluit de deuren

30. Geef je radiatoren de ruimte

31. Bewaak je vlam en sluit de pan

 

verwarming Verwarming en besparen

1. Zet je verwarming lager

Met een graad lager bespaar je ongeveer 7 procent op je energierekening betreft het verwarmen. Dit schelde eerder zo'n € 100,- per jaar maar zal inmiddels veel meer zijn (helaas). Zet daarnaast een uur voordat je gaat slapen je verwarming op 15 graden.

2. Laat de slaapkamerverwarming uit

Zet de verwarming in de slaapvertrekken gewoon nooit aan. Het is een kwestie van even snel omkleden en onder de dekens duiken.

3. Gebruik je thermostaat beter

Let op de instellingen van je thermostaat voor de verschillende momenten van de dag. Zet hem lager bij vertrek en zet de thermostaat in de avond op 15 graden. Zo bespaar je ook gemiddeld €100,- per jaar. Als je echter vloerverwarming hebt, stel je de thermostaat ’s nachts beter maximaal 1 tot 2 graden lager dan overdag. Het opwarmen kost anders gewoon te veel tijd namelijk.

4. Verwarm alleen plaatselijk

Verwarm alleen de ruimte die gebruikt wordt. Dat kan overdag bijvoorbeeld alleen je thuiswerkplek zijn. Je maakt het je extra makkelijk door je radiatoren van een slimme radiatorknop te voorzien die werken in combinatie met een slimme thermostaat.

 

apparatuur besparen gas Apparatuur om te besparen op gas

5. Laat je cv-ketel waterzijdig inregelen

Maar liefst 85% van onze cv-installaties is vreemd genoeg niet goed ingeregeld? Laat je cv-specialist daarom je cv-ketel zogenaamd 'waterzijdig inregelen'. Daarmee wordt het water uit je cv-ketel beter over de radiatoren (of de vloerverwarming) verdeeld. De truc is om het temperatuurverschil en het volume van het in- en uitstromende radiatorwater te reguleren bij je cv-ketel. Dat verwant de ketel efficiënter zodat de cv-pomp rustiger aan kan doen. je besparing op je gasverbruik is hiermee 10 tot 20% lager en scheelt dus zo gemiddeld 200 euro per jaar.

6. Verlaag de temperatuur op je cv-ketel

Die instelling is makkelijk te doen. Ga voor 50 of 60 graden als basistemperatuur. Raadpleeg daarvoor de handleiding of bel met je leverancier. Die 50 graden is namelijk voor de Verwarmingstest van Milieu Centraal. Dan verlaag je wel alleen je verwarmingswatertemperatuur en niet die van je tapwater! Dat water komt uit je kraan en douche en je wilt geen legionella-besmetting oplopen... 

7. Gebruik de eco-stand van je ketel

Vind je het niet erg om een paar seconden op warm water te wachten? Kijk in het boekje of je ketel een eco-stand heeft. Op deze stand gebruikt hij iets meer water, maar veel minder energie.

8. Gebruik een waterkoker of een kokend water kraan op stroom

quooker

Dit is altijd beter dan een pannetje water op je gasfornuis opwarmen. Veel oudere keukens hebben nog een gasboiler. Check je keuken of gootsteenkastje! Hier vindt je goede waterkokers en kokend water kranen.

9. Vervang je douchekop door een waterbesparend exemplaar

Een goede waterbesparende douchkop laat maximaal maar 7,2 liter per minuut door. Minder water betekent minder gasverbruik om het water op te warmen.

10. Neem een thermostatische mengkraan

Installeer voor je douche en/of bad een thermostatische mengkraan. Met zo'n kraan is je douche- of badwater sneller op de gewenste temperatuur.

11. Koop of huur een moderne(re) hr-ketel 

Kijk eens naar de ouderdom van je huidige cv-ketel want boven de 15 jaar verbruikt deze onnodig veel gas. Je kunt met een goede hr-ketel al snel zo'n 15 tot 20 procent gas besparen per jaar. Een koopketel haal je er dus ook weer uit maar als je het bedrag niet in een keer kunt ophoesten is huur of lease een heel goed alternatief. 

12. Overweeg een een hybride warmtepomp

Het kabinet stimuleert de komende jaren de toepassing van de hybride warmtepomp bij particulieren, zowel met ISDE-subsidie als voorlichting. De hoogte van deze subsidie wordt bepaalt door het type warmtepomp en diens vermogen. Een hybride warmtepomp op buitenlucht is goed voor € 1.950 tot € 3.000 subsidie oftewel zo maar de helft van de aanschafsprijs. De warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, grond of water om en bruikbare temperatuur te leveren. Met een hybride versie combineer je deze met een hr-ketel die toch nog op gas loopt.

Alternatieven zijn een geheel elektrische warmtepomp waarbij je dan je hr-ketel kunt verkopen. Als je al een mechanisch ventilatiesysteem hebt, kan je een ventilatiewarmtepomp overwegen.

13. Nieuwe douche met warmteterugwinning

Als je je badkamer vernieuwd, kijk dan ook eens naar de douche-wtw (warmteterugwinning). Zo gebruik je de warmte van het verbruikte douchewater om het koude water alvast op te warmen. Handig he?

14. Schijn je licht op de zonneboiler

Daar heb je vast al van gehoord. De zonneboiler bespaart je praktisch de helft van je energieverbruik voor het warme water. En dat is dus vaak gasverbruik.

15. Plaats radiatorventilatoren

Zo'n klik je eenvoudig met de ingebouwde magneten aan je verwarming. Daarna streek je de stekker in het stopcontact en voila: de ventilator blaast de warmte de kamer in en dat met een heel laag stroomverbruik. Deze radiatorventilatoren zijn geschikt voor een radiator met een dubbele of driedubbele plaat en uiteraard een bereikbaar stopcontact. 

16. Neem een slimme thermostaat

Met de snuggere thermostaat gebruik je de warmte alleen als het nodig is. Dus niet al je afwezig bent of tijdens de nachtrust. Het enige wat je eenmalig hoeft te doen, is je leefstijl helemaal inprogrammeren. Start de besparing!

 

isoleren gasbesparen Isoleren en monteren om te besparen op gas

17. Verminder tocht

Sluit naden en kieren rond je ramen en buitendeuren af met tochtband of tochtstrips. Dat gaat heel eenvoudig met de zelfklevende strips. Zo hou je de warmte binnen en de kou lekker buiten. Voor de investering hoef je het niet te laten en je kun je er behoorlijk mee besparen tot zelfs 70 m3 gas per jaar. Heb je als huishouden met weinig geld dan helpt je gemeente misschien wel met speciale besparingsadviezen voor jouw situatie of zelfs met materialen. 

18. Isoleer je huis

Denk aan de kruipruimte, de muren en je dak. Daar bestaan verschillende technieken en materialen voor. Maar ook door gebruik van dubbel glas dring je het gasverbruik ernstig terug. Nog beter is hoog rendement glas herkenbaar aan het symbool HR++.. Het houdt de kou nog beter buiten en de warmte langer binnen. Dat scheelt gas!

Gebruik deze handige offerte tool voor huisisolatie:

19. Plaats radiatorfolie

Doordat een radiator ook warmte afgeeft aan de achterzijde verdwijnt er een deel van die warmte in je muur. Met radiatorfolie achter je radiator voorkom je dit en blijft de  afgegeven warmte in je huis. Zo bespaar je in een oogwenk zo maar tussen de 50 tot 100 euro en dat elk jaar!

20. Isoleer je cv-leidingen

Als je cv-leidingen niet zijn geïsoleerd dan is er sprake van warmteverlies oftewel 'je stookt voor de buren'. Dit effect is het grootst in niet verwarmde ruimtes, bijvoorbeeld achter de schotten op zolder. Je kunt deze isolatieklus makkelijk zelf doen. De materialen haal je in iedere bouwmarkt of kies direct online uit deze buisisolatie. Je bespaart er, na aftrek van de materiaalkosten, zo maar zeker 15 euro per jaar mee.

21. Plaats deurdrangers

deurdrangers

Als je alle tussendeuren sluit in huis en in de kamers waar je niet bent de radiator uitzet, bespaar je zo maar tot eur 250 per jaar aan gas! Maak het jezelf gemakkelijk en plaats waar mogelijk een deurdranger of deursluiter aan je binnendeuren dan bespaar je automatisch! Er bestaan versies met gasveerpompen of deurveren en in diverse kleuren en materialen.

gedrag besparen gasnota Gasbesparend gedrag

22. Ventileer goed

Niet alleen voor coronapreventie is ventileren belangrijk.... Want een droog huis is veel makkelijker te verwarmen dan een vochtig huis. Dat komt doordat verse, droge lucht sneller op warmt dan 'oude', vochtige lucht. Dat scheelt in de stookkosten uiteraard. Zet in de ochtend even de ramen en deuren (tegen elkaar) open. Laat de lucht daarbij goed door je huis stromen. Dat kan bijvoorbeeld ook onder je binnendeuren door of via de ventilatieroosters in binnendeuren en al je muren. Staan deze wel open? Zo bespaar je aanzienlijk!

23. Ontlucht je verwarming

Een kleine moeite met direct effect want zo zorg je dat luchtbelletjes niet meer de doorstroom in je radiatoren belemmeren. Je verwarming wordt anders niet overal goed warm. Op de goede manier ontluchten zorgt dat je radiatoren beter en dus meer warmte af kunnen geven. Daardoor werkt je cv-ketel zuiniger en bespaar je gas.

24. Hou de keteldruk op peil

Hou de druk van je moderne (hr) cv-ketel op niveau want met een lagere waterdruk is het gasverbruik stuk minder efficiënt.

25. Creatiever douchen

Probeer maximaal 5 minuten te douchen en gebruik daarvoor een douchetimer. je hebt de keuze uit diverse soorten en maten: van digitale versies tot doodgewoon een ouderwetse zandloper. Deze douchetimers herinneren je om echt tijdig te stoppen met douchen. Nog beter: douche wat minder warm of zelf koud zoals de iceman of nog beter, sla eens een dagje over. Samen douchen is ook besparend en ook nog eens goed voor de relatie. Pas op met tanden poetsen onder de douche want dat kost ongemerkt extra tijd en geld.

26. Ga minder in bad

Ga minder of niet in bad maar douche liever. Wist je dat er in een gemiddeld bad maar liefst 120 liter water gaat? En dat moet alleemaal eerst verwarmd worden! Je bespaart tot drie keer zo veel door (vijf minuten) te douchen in plaats van uitgebreid te badderen.

27. Zet de mengkraan terug op koud

Elke keer dat je je mengkraan op de warmwaterstand opent, slaat je ketel aan. Dat gebeurt ook als je gewoon koud water wilt tappen. Zet daarom de hendel van je mengkraan altijd terug naar de koude kant. Maak er een gewoonte van om dat direct na gebruik te doen voor een volgende gebruik.

28. Trek een trui aan

gas besparen trui aan

Misschien doe je al mee met de warmetruiendag maar trek die lijn door en maak er een vaste gewoonte van. Het staat nog knus en gezellig ook. Dag gas, hallo energiebesparing, helemaal met deze comfortabele outdoor truien.

29. Sluit de deuren

Maak er een goede gewoonte van om de deuren in het huis te sluiten. Zo stroomt er geen onnodige warmte weg naar andere ruimtes en door het trapgat naar boven. Laat de deuren naar (tijdelijk) ongebruikte kamers altijd dicht nadat je er de verwarming hebt dichtgedraaid.

30. Geef je radiatoren de ruimte

Hou je radiatoren, zeker in de koude wintermaanden, vrij van gordijnen en meubels.

31. Bewaak je vlam en sluit de pan

Als je op gas kookt, zorg dan dat de vlam onder je pan blijft en er dus niet langs gaat. Doe verder ook een deksle op je kookpan zodat je de inhoud eerder kookt en sneller gaart.

Volhouden en besparen op gas

Als je je gasverbruik lager onder de 500 m3 per jaar krijgt, kan je normaliter een lager tarief bedingen bij de energiemaatschappij. Verraderlijk is dat zij je standaardjaarverbruik wel net wat anders berekenen waardoor je toch zo maar weer een jaar langer moet besparen om korting te krijgen. Hou vol!

Heb je nog een andere tip om gas te besparen of wil je hier vermeld worden? Laat het weten via de contactpagina.

[Bronnen Besparen op gas :] Nibud | Milieu Centraal | Vattenfall | HIER | Bol.com

19-06-2022

Tags: Energie Gas Verwarming Geld

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl