berekenen spaarvarken winkelwagen
Thuis water besparen kan met deze 15 tips

Thuis water besparen kan met deze 15 tips

Als je op zoek bent naar manieren om water te besparen, ben je hier aan het juiste adres. Waterbesparing is een belangrijk onderdeel van het milieubeheer en kan ervoor zorgen dat we meer toegang hebben tot schoon en veilig drinkwater als de voorraden schaars worden. In dit artikel geeft ZoBespaarJe.nl je 15 tips om water te besparen en er voor te zorgen dat je geld niet verdampt door een onnodig hoge rekening van je drinkwaterbedrijf.

regenbak 1. Gebruik een regenbak of -ton

Een goede manier om water te besparen is door een regenbak of regenton te gebruiken. Regenbakken kunnen worden gebruikt om regenwater op te vangen, waardoor je minder afhankelijk bent van het stadsleidingwater. Dit regenwater gebruik je dan vervolgens voor verschillende doeleinden, zoals het water geven in je tuin en andere externe bewatering. Wist je dat in een kleine regenton al rap 100 liter regenwater past? Zet anders gewoon een paar leger emmers en plantenbakken neer tijdens een stevige regenbui.

waterbesparende toiletten 2. Installeer waterbesparende toiletten

Waterbesparende toiletten zijn een nuttige manier om water te besparen. Deze toiletten gebruiken minder water dan standaard toiletten, waardoor je meer water kunt besparen. Ze zijn ook energie-efficiënt, waardoor je energiekosten kunt besparen.Je kunt ook alleen het reservoir vervangen. of plaats een eenvoudige watersaver. Gebruik bovendien actief en bewust de waterbesparende knop op het toilet: de kleine knop is echt afdoende voor de 'kleine boodschappen' en dat scheelt zo maar weer tot de helft van het spoelwater per wc-gang. Maar de klassieke baksteen in je stortbak scheelt ook water omdat deze dan eerder vol zit.

wasbak besparend 3. Gebruik je wasbak

Je wasbak heeft niet voor niets een stop en daarmee kan je heel goed water te besparen bij het wassen en scheren. In plaats van water uit de kraan direct weg te laten lopen, gebruik je het opgespaarde water in je wasbak om je handen en gezicht te wassen, nat te scheren en je tanden te poetsen.

waterbesparende douchekop 4. Gebruik een waterbesparende douchekop

Als je een waterbesparende douchekop gebruikt, kun je logischerwijze veel water besparen. Deze douchekoppen gebruiken minder water dan reguliere douchekoppen, waardoor je meer water kunt besparen. Doordat deze douchekop wat lucht bijmengt, heb je toch een goede, fijne waterstraal.

korter douchen 5. Zet de stopwatch: douche 2 minuten korter

Probeer het maar eens uit want het scheelt enorm. Douche gewoon zo'n 2 minuten korter dan je gewend bent. Zo bespaar je als snel dik 15 liter kraanwater per douchebeurt!

lekken opsporen 6. Voorkom en signaleer lekkages

Controleer regelmatig op lekkages in leidingen, douches, toiletten, wasbakken en buitenkranen. Zorg ervoor dat de watermeter regelmatig wordt gecontroleerd. Check of er sprake is van lekkages bij buitenkranen en afvoeren. Voer periodieke inspecties uit om lekkages te identificeren en repareer deze onmiddellijk. Voorkom lekkages door leidingen, afvoeren en kranen goed te onderhouden. Gebruik kwaliteitsmaterialen voor het repareren van lekkages.

zuiniger wassen 7. Was zuiniger in de keuken

Je kunt je fruit en groente ook zuiniger schoonspoelen door niet een stromende kraan te gebruiken maar gewoon een teiltje of slacentrifuge met water te vullen.

was in volle trommel 8. Was alleen met een volle trommel

Was alleen met volle wasladingen om water te besparen. Als je alleen een paar kledingstukken hebt die je moet wassen, probeer ze dan met andere kledingstukken te wassen om water te besparen. Als je met een trommel met maximale belading wast, verbruik je minder water dan als je alleen een paar kledingstukken wast. Lees meer wastips in besparen op de kledingkosten.

waterbesparende wasmiddelen 9. Gebruik waterbesparende wasmiddelen

Het gebruik van waterbesparende wasmiddelen kan ook helpen om water te besparen. Deze wasmiddelen verminderen de hoeveelheid water die nodig is om kleding en andere stoffen schoon te maken. Ze gebruiken ook minder energie, waardoor je ook energie kunt besparen.

automatische tuinsproeier 10. Gebruik een automatische tuinsproeier

Een automatische sproeier voor in de tuin kan een geweldige manier zijn om water te besparen. Automatische tuinsproeiers zijn gemakkelijk te installeren en kunnen helpen om water te besparen door automatisch water te sproeien wanneer het nodig is en op het goede moment: vroeg in de ochtend of na 22.00 uur. Automatische sproeiers helpen ook bij het verminderen van waterverlies door lekkage en andere problemen. Te duur? Een gieter is dan wel veel werk maar je planten krijgen daarmee zelfs nog beter direct hun water en er verdampt nauwelijks iets.

mulchen tuin 11. Ga mulchen

Mulch wordt aanbevolen als een laag van 1 tot 2 centimeter over de bodem met organische materiaal zoals bijvoorbeeld houtsnippers. Het mulchen voorkomt dat er (waterverbruikend) onkruid tussen je planten groeit, beschermt tegen extreme temperaturen waardoor water sneller verdampt, voorkomt erosie waardoor water wegvloeit en voedt de bodem. Het helpt ook nog eens om de bodemstructuur te verbeteren voor een gezonde plantengroei.

waterbesparende apparaten 12. Gebruik waterbesparende apparaten

Waterbesparende apparaten zoals zuinige wasmachines, waterkokers en douchekoppen kunnen ook helpen bij het besparen van water. Deze apparaten gebruiken minder water dan standaardapparaten, waardoor je meer water kunt besparen. Kies bij wassen of afwassen vooral de eco-stand op je machine dan bespaar je zo maar rond de 16 liter water.

onnodig leidingwatergebruik 13. Vermijd onnodig leidingwatergebruik

Het vermijden van overbodig waterverbruik uit de waterleiding kan ook helpen bij het besparen van water. Denk aan:

waterbesparende technologieën 14. Gebruik waterbesparende technologieën

Er zijn verschillende waterbesparende technologieën die je kunt gebruiken om water te besparen. Smart water-technologieën, zoals sensoren, kunnen helpen bij het beheren van het waterverbruik en het detecteren van lekkages. Andere technologieën, zoals waterbesparende toiletten, kunnen helpen bij het verminderen van het waterverbruik.

Hergebruik zwembadwater 15. Hergebruik het water uit zwembad of spa

Gebruik ook het zwembadwater om je terras te reinigen of om de auto te wassen. De meeste chemicaliën in het water zullen na een tijd verdwijnen. Je kunt het ook gebruiken om toiletten en wasbakken mee schoon te maken. Als je het water afkoelt, kun je het ook gebruiken om je tuin mee te sproeien.

Meer tips om thuis water te besparen?

Nou, dat was het! Deze ... tips zullen je helpen om water te besparen. Door deze tips te volgen, kun je veel water besparen en heb je meer toegang tot schoon en veilig drinkwater. Laat het gerust weten als je nog andere tips hebt om water te besparen!

Zo bespaar je nog meer op en in je huis >>

Foto Thuis water besparen door Nithin PA via Pexels.

17-01-2023

Tags: water duurzaamheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl