berekenen spaarvarken winkelwagen
Tijd en geld besparen op je boekhouding

Tijd en geld besparen op je boekhouding

Als kleiner bedrijf moet je veel details kunnen overzien om concurrerend te blijven. De boekhouding is daarbij een factor die een vitale rol speelt in het bedrijfsleven. Het helpt je namelijk je inkomsten en uitgaven bij te houden en je belastingen te controleren. Maar ook bij je urenregistratie, om correct aan te manen, investeerders te informeren en nog veel meer. Al deze zaken helpen je om cruciale zakelijke beslissingen te nemen. Als je als kleine ondernemer fouten minimaliseert, bespaar je automatisch kosten. Breng daarom het beste deze tien voordelige tips om te besparen op je boekhouding in de praktijk:

uitgaven scheiden 1. Scheidt zakelijke en persoonlijke uitgaven

Je hebt een aparte (zakelijke) bankrekening nodig om je zakelijke boekhouding te beheren. Zo blijf je georganiseerd en beperk je fouten op het moment dat je je aftrekbare kosten bepaalt. Als je sommige uitgaven met privé financiert, moet je er wel voor zorgen dat je alles duidelijk verantwoordt. Bovendien beperkt het gescheiden houden van zakelijk en privé mogelijke aansprakelijkheid voor zakelijke schulden.

verantwoorden uitgaven 2. Verantwoord elke zakelijke uitgave

Noteer en categoriseer al je uitgaven als ondernemer om op koers te blijven, zeker voor een correcte aangifte van omzet- en inkomstenbelasting. Daarnaast hou je met een zorgvuldige boekhouding de cashflow van je kleine onderneming beter in de gaten. Zo zie je precies op elk moment hoe je ervoor staat. Als je (even) zonder geld kom te zitten en je krediet hebt verbruikt kan je het beste een zakelijke creditcard gebruiken voor al je transacties. Dat geeft in ieder geval meer in- en overzicht. Maar weet: geld lenen kost geld!

registratie inkomsten 3. Registreer je inkomsten

Het is essentieel om alle inkomende geldstromen bij te houden. Dit omvat de dagelijkse verkopen, geld van eventuele zakelijke leningen en andere investeringen in je onderneming. Als je dit niet goed doet, kan de Belastingdienst je met flinke boetes opzadelen.

boekhoudsoftware 4. Automatiseer met (online) boekhoudsoftware

Maak gebruik van technologie en innovatieve, efficiënte diensten en gebruik (online) boekhoudsoftware voor je bedrijf. Dit kan je zelf gebruiken al dan niet samen met een boekhouder en accountant al naar gelang je vaardigheden en behoefte. Het doel van zo'n programma is om je te helpen op koers te blijven met je inkomsten en uitgaven. Ook kan je er je projectadministratie vaak mee bijhouden inclusief je urenregistratie, offreren, facturen versturen en je leveranciers betalen.

Een boekhoudprogramma is ook een heel handig hulpmiddel voor het genereren van overzichten en financiële rapportages. Als je bijvoorbeeld een webshop wilt opzetten, kan je dit tegenwoordig veel makkelijker combineren met een automatisch gekoppelde of geïntegreerde boekhouding.

adminstratie bijhouden 5. Trek tijd uit om je 'boeken' bij te houden

Je moet dit in je werkschema opnemen om te voorkomen dat je ontvangsten, documenten, vorderingen en dergelijke zich opstapelen. Wees waakzaam in het bijhouden van dit schema, zodat je geen papieren kwijt raakt en een actueel overzicht houdt. Als je dit regelmatig doet, ben je echt minder vatbaar voor verwarring en kostbare fouten.

arbeidskosten 6. Hou de arbeidskosten goed in de gaten

Veelal is het betalen van jezelf en je werknemers goed voor zeventig procent van het budget. Maar ook bij zoiets als een webshop maken komt al snel veel meer arbeidstijd kijken dan je denkt. Houd voor elk project daarom alle overuren, absentie, onkosten enzovoort bij. Als je boekhoudpakket de mogelijkheden niet biedt, kan je je boekhouder of accountant vragen om deze te berekenen, samen met de loonbelasting.

voorraadadministratie 7. Check je voorraadadministratie

Als je van de details bent, zal je je bedrijf veel beter kunnen beheren. Want als je daardoor ook bovenop je voorraadadministratie zit, schrik je mogelijke diefstal af. Je voorkomt ook nog eens dat je voorraden en koopwaar verkeerd wordt opgeborgen. Je voorkomt verspilling en verhoogt het bedrijfsresultaat zo op directe wijze.

aanmanen tips 8. Volg alle facturen en vorderingen op

De meeste mensen vinden dit het vervelendste klusje maar het is wel zo verstandig om de betalingstermijn van je facturen actief te 'handhaven'. Helaas is een betalingsverzoek nog geen betaling. Voer dus een geordende aanmaningsprocedure naar de juiste personen. Vermeld duidelijk je betalingstermijn en hou je crediteuren hieraan. Bied daarnaast aantrekkelijke incentives voor een snellere betaling. Persoonlijk contact leggen werkt het prettigste en levert vaak zo maar een betere relatie op door het gesprek positief aan te gaan!

financiële prognoses 9. Maak financiële prognoses

Het is essentieel om financiële prognoses te maken om je toekomst beter te kunnen voorspellen en plannen. Zo kan je achterhalen waar je je inkomsten in kunt investeren. Je kunt verbeteringsgebieden aanwijzen om je product en diensten te verbeteren. Door middel van financiële projecties, kan je tot slot ruwe omzetschattingen maken voor je onderneming voor de komende maand, kwartaal en jaar.

expert boekhouding 10. Huur een professional in

De hulp inroepen van een boekhouder en/of bedrijfsaccountant zal je helpen om je boekhouding adequaat te beheren. Zoals al aangegeven zijn de boetes voor een onjuiste belastingadministratie erg hoog, dus hun expertise kan je veel ellende besparen. Hoe fijn is het als een specialist alle kneepjes kent en belangrijke deadlines voor je in de gaten houdt?

Besparen op je boekhouding gezond

Besparen op je boekhouding wil dus niet zeggen dat je hier op moet beknibbelen. Nee, je moet er juiste extra aandacht aan besteden zodat je niet onnodige kosten maakt en een efficiëntere bedrijfsvoering realiseert. Als je dus wilt dat je onderneming slaagt, moet je hard werken om je financiën op orde te houden. Je financiële draagkracht is de ruggengraat van je bedrijf. Als je fouten maakt op je financiële afdeling zal de boel falen, hoe goed je producten en diensten ook zijn...

Meer financiële tips voor ondernemers >>

Foto Besparen op je boekhouding door Andrea Piacquadio via Pexels.

15-02-2023

Tags: Geld Zakelijk Boekhouding

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl