berekenen spaarvarken winkelwagen
Een nieuwe HR-ketel door het prijsplafond

Een nieuwe HR-ketel door het prijsplafond

[Gastbijdrage] Het zal je niet ontgaan zijn de laatste maanden: de energieprijzen zijn behoorlijk gestegen. De kosten voor gas en stroom zijn zelfs zo hoog geworden dat de overheid huishoudens gaat compenseren met een zogenaamd prijsplafond voor energiekosten. Dit betekent dat je een maximum tarief voor gas en stroom gaat betalen. Wanneer jouw tarieven bij je energiemaatschappij hoger liggen dan dit plafond zal de overheid het verschil direct compenseren en verrekenen met jouw leverancier voor gas en stroom. De beste manier om te besparen op de gaskosten is natuurlijk je verbruik te beperken en te investeren in een duurzamere ketel (HR-ketel) of warmtepomp. In dit artikel bespreken we verder wat een nieuwe HR-ketel je kan opleveren.

verwarmingsketel Investeren in een nieuwe hoog rendement verwarmingsketel

Ben je net de eigenaar geworden van een mooie nieuwe woning? Als u al een oudere ketel heeft, dan is de kans groot dat deze binnenkort vervangen moet worden. Het is iets om rekening mee te houden. Want een ketel vervangen, is natuurlijk geen goedkope ingreep. Het kost al snel tussen de € 1000 en € 2000. Het is misschien zelfs een goed idee om deze ketel te laten vervangen als je er net woont. Nieuwe ketels verbruiken namelijk ook een stuk minder dan oudere ketels doen.

CV-ketel Reparaties aan de huidige CV-ketel

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de oudere ketel gewoon nog even te laten hangen. De kans dat er iets mee gaat gebeuren is natuurlijk aanwezig, maar als je een potje hebt voor als deze het inderdaad begeven heeft, kun je dan de beslissing nemen. Zonder een CV ketel kun je niet. De woning wordt ermee opgewarmd en douchen gaat via de CV ketel. Het kan dus interessant zijn om vroegtijdige naar een nieuw model te gaan kijken, zo heb je rustig de tijd om een goede keuze te maken. Er kan namelijk verschil zitten in de verschillende ketels die beschikbaar zijn. Zo is er de goed geteste ketel van Atag: een populaire keuze.

hoger rendementsketel Nieuwe HR ketel zorgt tevens voor hoger rendement

Met een nieuwe HR-ketel kunnen de kosten voor gas aanzienlijk dalen. De ketels hebben een zeer hoog rendement. Ook hier is het dus interessant om een nieuw ketel te plaatsen, zo heb je minder gas nodig voor hetzelfde resultaat. Op jaarbasis kan dit flink schelen. Bij het aanschaffen van een nieuwe ketel is het trouwens een goed idee om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo weet je zeker dat het onderhoud aan je nieuwe investering goed gedaan wordt. Als dit onderhoud goed gedaan wordt, zal de levensduur van de ketel ook langer worden. Interessant dus. Meestal is er de eerste jaren nog niet echt veel onderhoud nodig, maar daarna wordt toch zeker aangeraden om eens per jaar de ketel door een expert te laten nakijken.

warmtepomp Liever een warmtepomp?

Er zijn veel huishoudens die ook baat kunnen hebben bij een warmtepomp. Dit kan in een hybride opstelling met je HR-ketel, maar ook stand-alone. Dit laatste noemen we een all-electric oplossing. Je woning moet hiervoor wel geschikt zijn. Denk aan vloerverwarming, goede isolatie en dubbel glas. Je stroomverbruik neemt hierdoor wel flink toe. Daarom adviseren veel installateurs van warmtepompen ook om zelfvoorzienend te zijn in je energieopwekking. Dat kan middels zonnepanelen op je woning. De investeringskosten liggen ten opzichte van een nieuwe ketel wel behoorlijk hoger.

Let op: Vanaf 2025 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen wanneer je een andere CV-ketel laat installeren. Laat je hiervoor altijd goed adviseren door een deskundige.

Meer over duurzaam energieverbruik less je via de Categorie Energie >>

[ Foto Een nieuwe HR-ketel :]van Federico Beccari op Unsplash.
[ Gastauteur :] Energiehunter.nl.

28-09-2022

Tags: HR-ketel Verwarming Energie Huis Duurzaamheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl