berekenen spaarvarken winkelwagen
Welke soorten verzekeringen zijn er?

Welke soorten verzekeringen zijn er?

Als je het hebt over verzekeringen, zal je waarschijnlijk denken; nee, niet nog meer betalen zeg aan verzekeringen, maar helaas zijn sommige verzekeringen verplicht, maar gelukkig lang niet alle verzekeringen. In Nederland kan je vandaag de dag bijna alles verzekeren, waarvan een paar dus verplicht zijn, maar sommige ook op vrijwillige basis. Met een verzekeringsmaatschappij sluit je zelf een overeenkomst om je ergens op te verzekeren. Deze overeenkomst houdt uiteindelijk in dat de maatschappij waarbij je verzekert bent de kosten betaalt als er jou iets overkomt. Denk maar bijvoorbeeld aan schade aan je auto, lekkage in huis of de kosten als je naar de huisarts moet. In ruil voor deze vergoeding betaal je maandelijks een premie aan de verzekeraar. Lees hier meer uitleg van ZoBespaarJe.nl over de soorten verzekeringen.

Drie soorten verzekeringen

In het algemeen zijn er drie soorten verzekeringen te onderscheiden, namelijk:

Soorten verzekeringen schade besparen 1. Schade verzekering

Schadeverzekeringen zijn verzekeringen die je afsluit om uiteindelijk de financiële risico van schade te ontlopen en door die kosten dus te verzekeren. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld autoschade, schade bij inbraak of schade naar aanleiding van een lekkage in jouw huis. Voorbeelden van schadeverzekeringen waar je aan kan denken zijn: aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandverzekering en een reisverzekering.

Zorgverzekering 2. Zorgverzekering

Iedereen is in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dit geldt voor jong en voor oud, want de zorgverzekeraars zijn vanuit hun kant verplicht om iedereen te accepteren voor ieder geval alleen de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn wel gratis meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. Vanuit de overheid wordt er bepaalt wat er wordt meeverzekerd vanuit de basisverzekering. Het nemen van een aanvullende verzekering op je basisverzekering is niet verplicht, maar op sommige gevallen is dat wel sterk aan te raden om eventuele kosten te besparen. Denk hier bijvoorbeeld aan dekking voor de fysiotherapeut of het nemen van een tandartsverzekering.

Verzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen er zijn en welke zij willen aanbieden, hierbij bepalen zij ook zelf de vergoedingen en de premies. Vandaag de dag zijn er vele soorten verzekeraars, het is daarom wel aan te raden om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken bij verschillende verzekeraars.

Levensverzekering 3. Levensverzekering

Levensverzekeringen zijn verzekeringen die te maken hebben met jouw leven. Je verzekert namelijk het financiële risico als je komt te overlijden, maar je kan er ook voor kiezen om een geldbedrag op te bouwen die aan het eind van de looptijd aan jou wordt uitgekeerd. Zo zijn er ook nog verschillende levensverzekeringen, want je hebt namelijk een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering.

Ben jij goed verzekerd?

Lees het standaardwerk over verzekeringen om dit te checken of de juiste besparing te maken:

Soorten verzekeringen vergelijken

Het vergelijken van verzekeringen is sterk aan te raden, omdat elke verzekeraar per verzekering eigen polisvoorwaarden heeft. In deze polisvoorwaarden lees je wat de verzekeraar wel of niet gaat vergoeden. Want het kan zo zijn dat ene verzekeraar het wel vergoed en de andere niet, daarom is het belangrijk om het altijd eerst even te vergelijken.

03-05-2022

Tags: Soorten verzekeringen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl