berekenen spaarvarken winkelwagen
Wat is beleggen en hoe werkt het?

Wat is beleggen en hoe werkt het?

De laatste tijd wordt het steeds populairder om te gaan beleggen, want het is namelijk best een interessante manier om meer rendement te maken op jouw eigen vermogen. Voordat begint met beleggen is het wel handig om het één en ander te weten om uiteindelijk een verstandige start te maken. Als je nog nooit belegd hebt, kan het best wel ingewikkeld zijn aan het begin, daarom is het belangrijk om eerst te weten wat beleggen nou eigenlijk echt is. Wat is beleggen jou waard?

wat is beleggen soorten Wat is beleggen en in welke soorten?

Het investeren van geld met in de hoop dat het in de toekomst meer waard wordt, wordt ook wel beleggen genoemd. Tegenwoordig kan je je geld in heel veel verschillende dingen beleggen. Je kan namelijk beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Trekt jou dat allemaal niet? Dan zou je ook kunnen beleggen in vastgoed, kunst of goud.

aandelen Aandelen

Wil je beleggen in aandelen? Wanneer je namelijk aandelen koopt, investeer je geld in een bedrijf. In ruil daarvoor ben je voor een deel eigenaar en word je ook aandeelhouder genoemd van dat bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgt de waarde van het bedrijf uiteraard. Gaat het minder goed met het bedrijf? Dan daalt het natuurlijk.

beleggen in aandelen

Als aandeelhouder kan je van een aantal ondernemingen ook nog dividend ontvangen. Dividend is een deel van de winst, die je krijgt van een onderneming. Dit is eigenlijk een beloning op de risico die je hebt durven nemen. De hoogte van zo’n dividend hangt af van het bedrijfswinst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bedrijf geen winst maakt en daardoor loop je ook weer op een risico dat je geen dividend ontvangt en dat je aandeel veel minder waard wordt.

obligaties Obligaties

Naast het kopen van aandelen kan je ook kiezen om te beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door bedrijven of overheden. Wanneer je kiest om een obligatie te kopen, leen je dus eigenlijk geld uit aan een bedrijf of aan de overheid. In ruil daarvoor ontvang je een rente. Als je een obligatie koopt, loop je wel het risico dat een bedrijf de jaarlijkse rentebetaling niet kan voltooien. Het kan ook zelfs voorkomen dat de lening helemaal niet terugbetaald kan worden. Ook kan je het risico lopen dat de prijs van de obligatie op de beurs lager wordt dan de prijs die jij ervoor betaald hebt.

beleggingsfondsen Beleggingsfondsen

Naast het kiezen voor beleggen in aandelen en obligaties kan je ook kiezen om te beleggen in een beleggingsfonds. In een beleggingsfonds wordt het geld van verschillende beleggers samengevoegd en belegd. Het geld van jouw belegging wordt uiteindelijk beheerd door fondsmanagers. Deze fondsmanagers kunnen weer beleggen in verschillende aandelen, obligaties, onroerend goed of een combinatie hiervan. Doordat er via een fondsmanager gespreid wordt belegt over verschillende bedrijven, is het beleggen in een fonds meestal minder risicovol. Het is van tevoren natuurlijk wel belangrijk dat je even goed checkt wat bij jou past en welke bewuste keuze je gaat en wilt maken.

Goed voorbereid om te beleggen?

beleggen boeken

Lees je ook goed in met een van deze boeken uit de Top 10 Nederlandse Boeken over beleggen. Je ziet het, slim beleggen vraagt een goede voorbereiding!

 

Lees meer over Geld besparen >>

[ Foto's Wat is beleggen via Pexels:] Vraagteken van Ann H - bewerkt met ons pictogram | Aandelen  (CC0)

30-04-2022

Tags: Wat is beleggen Geld

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl