berekenen spaarvarken winkelwagen
Welke hypotheek past bij jou en je woning?

Welke hypotheek past bij jou en je woning?

Wanneer je een woning koopt, ben je al snel een hoop geld kwijt. Gelukkig hoef je niet het gehele aankoopbedrag in een keer zelf neer te kunnen leggen, doordat er ook hypotheken bestaan. Een hypotheek is in feite een lening, met je huis als onderpand. Er zijn echter allerlei varianten op deze lening, ook wel gezegd, verschillende varianten van hypotheken, welke verschillen in de manier van (af)betalen. Welke hypotheek het beste bij je past, dat kies je zelf, al is het soms aan te raden om advies in te schakelen van een persoon die hier kennis over heeft. Zo kan je aanzienlijk besparen op makelaarscourtage en de hoogte en timing van je maandlasten. In dit artikel zullen we kort de meest voorkomende varianten van hypotheken uitleggen.

Annuïteitenhypotheek Annuïteitenhypotheek

Een van de meest geziene vormen van een hypotheek, is de annuïteitenhypotheek. Bij deze vorm van een lening, betaal je over een bepaalde (vaste) periode van tijd, iedere maand hetzelfde bedrag. De opbouw van dit bedrag gaat van een kleine hoeveelheid aflossing en veel rente, tot het omgekeerde hiervan. Wanneer de hypotheek afgelopen is, is dan wel het gehele bedrag afbetaald. Doordat er veel dingen vast staan bij het afsluiten van deze vorm, weet je van tevoren precies waar je aan toe bent en wat je standaard maandlasten gaan zijn.

Lineaire hypotheek Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek heb je net als bij een annuïteitenhypotheek de zekerheid dat wanneer je hypotheek afloopt, de lening ook afbetaald is. Echter betaal je hier niet maandelijks hetzelfde bedrag, maar is het een aflopend bedrag. De hoeveelheid aflossing die je maandelijks betaald, blijft gelijk, maar waar je aan het begin veel rente betaald, wordt dit bedrag met de jaren steeds minder. Aan het begin zullen je maandlasten relatief hoog zijn, maar zodra de rente laag wordt en je maandbedrag ook, zal je belastingvoordeel hiermee ook kleiner worden. In totaal betaal je met deze vorm van hypotheek wel minder dan bij de annuïteitenhypotheek, alleen is de vorm van aflossing erg anders.

startershypotheek Welke hypotheek als starter

Wat moet je dan als starter in de huidige krappe woningmarkt? Als starter kon je vroeger uit alle vormen van hypotheken kiezen, maar sinds de regelgeving in 2013 aangepast is, kan je eigenlijk alleen nog maar gebruik maken van de annuïteiten- of de lineaire hypotheek. Bepalend voor je keuze is of je focus ligt op het snel aflossen, of op een continue maandbedrag. Lees je hier goed over in bijvoorbeeld met dit eigenwijs leuke boek:

Slim met je geld: eigenwijs je hypotheek aflossen:

Wanneer je veel rente betaalt binnen je maandbedrag, kan je ook meer gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

hypotheekrenteaftrek Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je als huizenbezitter een hypotheek hebt afgesloten, kan je gebruik maken van de fiscale aftrekpost genaamd hypotheekrenteaftrek. Deze aftrekpost betekent eigenlijk dat je de betaalde hypotheekrente van je bruto inkomen afhaalt, waardoor je bij het doen van de belastingaangifte, minder inkomstenbelasting betaalt over dit bedrag. Tegenwoordig geldt deze aftrekpost alleen voor annuïteiten- en lineaire hypotheken, mits deze in een periode van maximaal 30 jaar wordt afgelost. Deze regel wordt verbroken wanneer je in deze tijdsperiode een nieuwe of hogere hypotheek aangaat. Dan begint de periode van 30 jaar opnieuw.

Lees meer over besparen thuis >>

[ Foto welke hypotheek :] Van RODNAE Productions via Pexels

23-03-2022

Tags: Hypotheek Huis Geld

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl